Повленски „Клинци-планинци“ – 2019.

/, Клинци планинци/Повленски „Клинци-планинци“ – 2019.

         Извештај са Републичке акције „Повленски Клинци-планинци“- 22. 06. 2019.

 

Акцију организовао Планинарски Клуб РАДНИЧКИ – Београд, подмладак клуба „Клинци-планинци“, под покровитељством ПСС и Комисије зарад са младима при Планинарском Савезу  Србије.
На акцији су учествовали планинари Пек ГОРА Крагујевац, Пск ЖЕЛЕЗНИЧАР Вршац, Пск  ПОБЕДА  Београд, Пк РАДНИЧКИ Београд.

Акцију је помогла Biobella, компанија која се бави здравом исхраном, у виду сланих и слатких производа за децу. На акцији су били и стручњаци Завода за заштиту природе Србије, доктори херпетологије Соња Николић и Растко Ајтић, који су деци говорили о значају гмизаваца и водоземаца на ваљевским планинама, а Завод је донирао плакате и проспекте деци.

На акцији је била присутна и ГСС , која је испратила акцију.

Екипе деце и родитеља  су кренуле ка Повлену у раним јутарњим часовима, екипа из ПК Раднички, већ у 6:30 сати. Код дома ПК Повлен сакупили смо се тек око 10:30. Отварање акције је почело у 11 часова, обраћањем организатора и делегата  Александра Марковића испред ПСС, као и Андреја Ивошева, испред Комисије за рад са младима при Савезу. Након тога уследила је подела беџева акције, подела сланиша и слаткиша и кратко објашњење о подели учесника  у две групе. Једна група од  70 учесника кренула је стрмом стазом изнад дома ка врху Велики Повлен, гребеном ка Средњем Повлену и даље ка Малом Повлену, те кружном стазом ка дому, док је друга група од 55 учесника кренула широком шумском стазом ка највишем врху и затим ка Средњем Повлену, па гребеном ка Великом Повлену, тј ка дому. Групе су се сусреле испод Малог Повлена, где је деци демонстрирано подизање и склапање шатора.

Обе групе су успешно савладале стазу и код дома биле око 16:30, прешавши око 12,5км. На акцији су и двоје трогодишњака уз помоћ родитеља прешли ову стазу.

Крај акције је прошао у излагању стручњака из Завода за заштиту природе Србије, подели плаката и постера и креативном делу, где су деца направила својеврсни сувенир са ове акције и понели га кућама. Уследила је подела захвалница  клубовима – учесницима.

Расцветани Повлен се опростио са децом око 18 часова, следио је силазак до Дебелог Брда  и путовање кући. На акцији је учествовало 125 учесника, 79 из ПК Раднички, 5 – Пек Гора Крагујевац, 21- ПСК Победа и 20 из ПСК Железничар – Вршац ; укупно учесника: деце 64, одраслих 61.

                                                                                 Планинарски поздрав!

                                                                                 Јагода Новески, ПК  Раднички -Београд, ПСС МБ 467                                

2019-07-01T07:52:46+00:00