Povlenski „Klinci-planinci“ – 2019.

/, Klinci planinci/Povlenski „Klinci-planinci“ – 2019.

         Izveštaj sa Republičke akcije „Povlenski Klinci-planinci“- 22. 06. 2019.

 

Akciju organizovao Planinarski Klub RADNIČKI – Beograd, podmladak kluba „Klinci-planinci“, pod pokroviteljstvom PSS i Komisije zarad sa mladima pri Planinarskom Savezu  Srbije.
Na akciji su učestvovali planinari Pek GORA Kragujevac, Psk ŽELEZNIČAR Vršac, Psk  POBEDA  Beograd, Pk RADNIČKI Beograd.

Akciju je pomogla Biobella, kompanija koja se bavi zdravom ishranom, u vidu slanih i slatkih proizvoda za decu. Na akciji su bili i stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije, doktori herpetologije Sonja Nikolić i Rastko Ajtić, koji su deci govorili o značaju gmizavaca i vodozemaca na valjevskim planinama, a Zavod je donirao plakate i prospekte deci.

Na akciji je bila prisutna i GSS , koja je ispratila akciju.

Ekipe dece i roditelja  su krenule ka Povlenu u ranim jutarnjim časovima, ekipa iz PK Radnički, već u 6:30 sati. Kod doma PK Povlen sakupili smo se tek oko 10:30. Otvaranje akcije je počelo u 11 časova, obraćanjem organizatora i delegata  Aleksandra Markovića ispred PSS, kao i Andreja Ivoševa, ispred Komisije za rad sa mladima pri Savezu. Nakon toga usledila je podela bedževa akcije, podela slaniša i slatkiša i kratko objašnjenje o podeli učesnika  u dve grupe. Jedna grupa od  70 učesnika krenula je strmom stazom iznad doma ka vrhu Veliki Povlen, grebenom ka Srednjem Povlenu i dalje ka Malom Povlenu, te kružnom stazom ka domu, dok je druga grupa od 55 učesnika krenula širokom šumskom stazom ka najvišem vrhu i zatim ka Srednjem Povlenu, pa grebenom ka Velikom Povlenu, tj ka domu. Grupe su se susrele ispod Malog Povlena, gde je deci demonstrirano podizanje i sklapanje šatora.

Obe grupe su uspešno savladale stazu i kod doma bile oko 16:30, prešavši oko 12,5km. Na akciji su i dvoje trogodišnjaka uz pomoć roditelja prešli ovu stazu.

Kraj akcije je prošao u izlaganju stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, podeli plakata i postera i kreativnom delu, gde su deca napravila svojevrsni suvenir sa ove akcije i poneli ga kućama. Usledila je podela zahvalnica  klubovima – učesnicima.

Rascvetani Povlen se oprostio sa decom oko 18 časova, sledio je silazak do Debelog Brda  i putovanje kući. Na akciji je učestvovalo 125 učesnika, 79 iz PK Radnički, 5 – Pek Gora Kragujevac, 21- PSK Pobeda i 20 iz PSK Železničar – Vršac ; ukupno učesnika: dece 64, odraslih 61.

                                                                                 Planinarski pozdrav!

                                                                                 Jagoda Noveski, PK  Radnički -Beograd, PSS MB 467                                

2019-07-01T07:52:46+00:00