Planinarska akcija Štubej 15.11.2015.

/, Izveštaji/Planinarska akcija Štubej 15.11.2015.

Kao u najavi akcije, nas 14 smo krenuli sa parkinga opštine Novi Beograd u 7 sati.

Preko Požarevca i Rabrova do Kučeva, gde smo napravili i prvu pauzu. Zbog kratkog dana i malo sporije vožnje odlučili smo da na akciju krenemo iz sela Plavčevo.

1

Dan prelep, temperatura baš povoljna za akciju, bukova šuma, lišće opalo na sve strane, put se na pojedinim mestima uopšte i ne primećuje. Na prevoju Fik odmaramo pola sata a zatim nastavljamo penjanje ka vrhu Štubeja.

Nova markacija staze od poslednje serpetine vodi levo, stara markacija koja je vodila  desno i kraćim putem, do najlepšeg vidikovca i vrha, više ne postoji. Iskreno rečeno, malo čudno, ali šta je tu je.

2

Brža grupa je,  prateći markaciju krenula levo, a ja, sa dvojicom planinara, starom  trasom do vidikovca i vrha Štubeja. Dan je izuzetan za ovo doba godine, sem slabog vetrića koji je u momentima bio i neprijatan. Na vrh smo stigli nas trojica, ostali planinari nas čekaju ispod vrha kod trafo stanice. Spuštamo se prema Plavčevu,  put probijen pre tri godine se više i ne primećuje, idemo intuicijom. Put za Ceremošnju se odvaja desno, mi nastavljamo levo, preko livada i pašnjaka.

3

Ko misli da poznaje Štubej, a nije iz tog kraja, taj se prevario. Na više mesta primećujemo nove vikendice i sređene pojate, a put je takav da se terenskim vozilom može stići do vrha.

4

Mada sam više puta vodio ovu turu, koja se po sterotipu penje i spušta istim putevima, ovog puta smo išli grebenom, preko livada, pašnjaka, vrtača za koje nisam ni znao, ni pretpostavljao da postoje. Zbog dužine puta, mrak nas je uhvatio kod spuštanja na put Ceremošnja – Kučevo, a posle tridesetak minuta smo bili na samom ulasku u Plavčevo. Nakon kraćeg zadržavanja kod ljubaznih  domaćina, porodice Jović, nastavljamo za Kučevo, gde smo imali ugovoren kasni ručak.

5

U Beograd smo stigli u 21č, tačno po programu akcije.

Bio je ovo lep izlet, sa lepim vremenom, bržim i sporijim planinarima, tako da je akcija bila prijatno iznenađenje za nove planinare, koji će od sledeće godine biti članovi našeg kluba.

6

Vodič bez licence sa velikim srcem

Zlatko Zlaja Kostić

2017-07-18T08:05:23+00:00