Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Vikipedija/Tajga

Provesti jedan dan na planini zajedno sa roditeljima znači – zajedničko ushićenje, razmenu iskustava, poverenje i povezivanje kroz doživljaj otkrivanja nečeg nepoznatog, a prisnog, što je duboko u nama samima. Zato se takav dan pamti.

Drugari, povedite roditelje ka čistim i raznolikim Homoljskim planinama i neka taj dan bude upamćen kao POSEBAN! A posle nastavite da sakupljate VAŠE POSEBNE DANE!

Homolje je u grupi karpatsko-balkanskih planina. Nalazi se u živopisnom predelu istočne Srbije i pružaju se pravcem istok-zapad. Planina Ježevac, zajedno sa Malim i Velikim Vukanom ograničava poznatu Gornjačku klisuru, zvanu još i Kapija Homolja, interesantnu za ljubitelje prirode koji mogu da se odmaraju uz reku Mlavu čiji tok je preseca. Klisura je zanimljiva i planinarima i alpinistima koji na njenim stenama imaju vežbališta. Homoljske planine kriju jedinu prašumu u Srbiji – Vinatovaču, kao i mnoštvo legendi i tajni koje čuva netaknuta i čista priroda.

– Polazimo u 7 časova sa parkinga ispred Beogradske Arene, iz bul. Zorana Đinđića.

– Putujemo oko 2 sata preko Požarevca i Petrovca na Mlavi do naših polaznih tačaka.

I grupa (oko 10 km) – Ježevac: Od sela Šetonje krećemo na pešačku turu ka Patuljkovom izvoru, grebenu i vrhu Ježevca, odakle se pruža veličanstven pogled ka žagubičkoj dolini, Vukanu, Štubeju, Beljanici… Planinarenje završavamo kod manastira Gornjak do 15 časova. Poseta manastiru, odmor uz Mlavu, crtanje, zajednička igra balonima. 

II grupa (oko 12 km) – Vukan: Od sela Ždrelo i planinarskog doma PK „Vukan“počinjemo uspon. Staza vodi najpre na Veliki Vukan (825 m), pa duž prevoja do Malog Vukana (732 m). Odatle se spuštamo prema česmi „Četiri lule“, a dalje asfaltnim putem do manastira Gornjak.

III grupa (oko 6 km) – Gornjak: Šetnja od manastira do ostataka manastira Blagoveštenje i česme „Četiri lule“ i nazad do manastira Gornjak i odmor uz Mlavu.

Po prispeću planinara iz sve tri grupe, polazak za Beograd; dolazak oko 20 časova.

OPREMA: gojzerice ili adekvatna obuća, mali ranac sa vodom i hranom, slojevita odeća, prilagođena vremenskim prilikama; zaštita od vetra i padavina, presvlaka.

Cena prevoza: 600 dinara deca; 900 dinara odrasli

PRIJAVE: Jagoda Noveski – 060 751 32 97;

                    Bojan Milovanović – 064 111 13 03;

                    Mihailo Lazić – 069 210 98 30 ili u Klubu:

PK RADNIČKI, Vojvode Šupljikca 31, četvrtkom od 19 časova,  ili info@pk-radnicki.rs

 

Vlada republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i
omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava
za njihovo finansiranje.