Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Фото: Википедија/Македонец

Јакупица је планина централног дела Македоније, најближа граду Велесу. Њен највећи врх је Солунска Глава (2540 м), а услед изобиља речица, извора и врела, планина се још назива и Мокра Планина.

Петак 28.09.2018.

Полазак у 23 часа изнајмљеним превозом, са паркинга Новобеоградске арене, из булевара Зорана Ђинђића.

Субота 29.09.2018.

Раним јутром долазимо у Велес где ћемо направити краћу паузу, затим се возимо још сат времена до села Нежилово, на 700 мнв. Одатле ће почети наш успон до планинарског дома Чеплес (1450 м) где се смештамо. До дома пешачимо око 10 километара, стаза није напорна, а на путу до дома посетићемо импресиван извор реке Бабуне, који се налази на 1200 мнв. Огромни и прелепи водопади на овом врелу оставиће нас без даха. По доласку у дом имамо време за слободне активности. У дому се могу купити алкохолни и безалкохолни напици, али не и храна. Дом поседује како стари, тако и нов, реновиран део. Сместићемо се у новом делу објекта, где имамо засебна купатила, комфорне и чисте собе, па врећа за спавање није потребна.

Фото: Википедија/Македонец

Недеља 30.09.2018.

Полазак ка врху у 6.00 часова. У зависности од јачине групе, до врха ће нам требати 4-5 сати. Први део стазе води кроз шуму, а онда излазимо на прелеп, моћан гребен, са кога ћемо све време имати изузетан поглед. На самом врху налази се активан војни објекат, где је најстрожије забрањено фотографисање. Повратак до дома трајаће 3 сата. Након одмора и паузе, следи паковање и полазак ка селу Нежилово, а затим и полазак ка Београду. Уколико време дозволи, у повратку ћемо посетити Скопље. Долазак у Београд око поноћи.

Цена акције:  60 евра

У цену улази: превоз изнајмљеним возилом са путаринама, трошкови хране и ноћења возача, ноћење у планинарском дому Чеплес, услуга локалног водича,  организациони трошкови. Ко жели да ноћи у старом делу дома, цена ће му се умањити за 5 евра.

Опрема: ципеле, чеона лампа, штапови, топла одећа.

Документа: Планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину, пасош, путно осигурање (по избору појединца)

Храна из ранца, у селу Нежилово постоји неколико етно кућа и ресторана.

Водич: Бојан Јелић, МБ 675, 064/031-0146bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз аконтацију од 30 евра, сваког четвртка од 19-20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31.

Без уплаћене аконтације пријава се сматра неважећом. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.