Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Vikipedija/Makedonec

Jakupica je planina centralnog dela Makedonije, najbliža gradu Velesu. Njen najveći vrh je Solunska Glava (2540 m), a usled izobilja rečica, izvora i vrela, planina se još naziva i Mokra Planina.

Petak 28.09.2018.

Polazak u 23 časa iznajmljenim prevozom, sa parkinga Novobeogradske arene, iz bulevara Zorana Đinđića.

Subota 29.09.2018.

Ranim jutrom dolazimo u Veles gde ćemo napraviti kraću pauzu, zatim se vozimo još sat vremena do sela Nežilovo, na 700 mnv. Odatle će početi naš uspon do planinarskog doma Čeples (1450 m) gde se smeštamo. Do doma pešačimo oko 10 kilometara, staza nije naporna, a na putu do doma posetićemo impresivan izvor reke Babune, koji se nalazi na 1200 mnv. Ogromni i prelepi vodopadi na ovom vrelu ostaviće nas bez daha. Po dolasku u dom imamo vreme za slobodne aktivnosti. U domu se mogu kupiti alkoholni i bezalkoholni napici, ali ne i hrana. Dom poseduje kako stari, tako i nov, renoviran deo. Smestićemo se u novom delu objekta, gde imamo zasebna kupatila, komforne i čiste sobe, pa vreća za spavanje nije potrebna.

Foto: Vikipedija/Makedonec

Nedelja 30.09.2018.

Polazak ka vrhu u 6.00 časova. U zavisnosti od jačine grupe, do vrha će nam trebati 4-5 sati. Prvi deo staze vodi kroz šumu, a onda izlazimo na prelep, moćan greben, sa koga ćemo sve vreme imati izuzetan pogled. Na samom vrhu nalazi se aktivan vojni objekat, gde je najstrožije zabranjeno fotografisanje. Povratak do doma trajaće 3 sata. Nakon odmora i pauze, sledi pakovanje i polazak ka selu Nežilovo, a zatim i polazak ka Beogradu. Ukoliko vreme dozvoli, u povratku ćemo posetiti Skoplje. Dolazak u Beograd oko ponoći.

Cena akcije:  60 evra

U cenu ulazi: prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama, troškovi hrane i noćenja vozača, noćenje u planinarskom domu Čeples, usluga lokalnog vodiča,  organizacioni troškovi. Ko želi da noći u starom delu doma, cena će mu se umanjiti za 5 evra.

Oprema: cipele, čeona lampa, štapovi, topla odeća.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu, pasoš, putno osiguranje (po izboru pojedinca)

Hrana iz ranca, u selu Nežilovo postoji nekoliko etno kuća i restorana.

Vodič: Bojan Jelić, MB 675, 064/031-0146bokijelic3@gmail.com

Prijave uz akontaciju od 30 evra, svakog četvrtka od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31.

Bez uplaćene akontacije prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.