Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

                   Планинарење, санкање и постављање ресторана за птице
Дивчибаре се налазе у централном делу планине Маљен (југозападна Србија, 38 км удаљене од Ваљева). Окружују их Сувобор и Повлен. Због географског положаја планине Маљен, где се сучељавају различите ваздушне масе (са Карпата, из Панонске низије и Медитерана), дивчибарски ваздух обилује јодом, помаже код ослобађања од алергија и чисти плућа. Просечна надморска висина је пријатних 980м. Дивчибаре су карактеристичне по дугом задржавању снежног покривача, планинском бору (који на другим планинама расте на већим надм. висинама), „тепих-ливадама“, нарцисима у пролеће, богатству воде, прелепим видиковцима и погледима.

07.00 – Полазак из Београда, са паркинга  новобеоградске Арене из Булевара Зорана Ђинђића (доћи 15 минута раније). Путујемо Ибарским путем и преко Диваца и Мионице стижемо у центар Дивчибара око 9.30 часова.

После кратког одмора крећемо ка првом врху (Голубац, 1050 м.). Дужина туре је око 2 км, успон тек неких 100 м. Са Голупца се пружа прелеп поглед на околне врхове, целу  висораван и ваљевске планине Повлен, Јабланик, Медведник. На овој рути причаћемо о заштити птица станарица и бити креатори „ресторана за птице“ – правићемо колачиће за птице и хранилице од природног материјала, како би птицама направили угодне ресторане, не остављајући за нама материјале који се тешко разграђују у природи. 

Успон на други врх, Црни врх (1093 м.), други врх по висини на Маљену, почиње стрмом стазом. Често ћемо се одмарати, али ћемо успон завршити прелепим погледима ка Сувобору, Каблару,Овчару,  аможда чак и Тари, Голији, Златибору…). Силазимо санкама или клискајући се низ скијашку стазу.

По силаску, свраћамо до хотела Пепа, у центру (могућ договор са родитељима око наручивања топле чорбице и палачинки…)  

Полазак за Београд око 17.30 часова, а у Београд би требало да стигнемо до 20 часова.

Опрема: Планинарске ципеле, слојевито облачење, јакна са капуљачом, капа, рукавице,  пресвлака, мали ранац са водом и сендвичем, слаткишима… Уз клиска или санке, потребна је још само добра воља, да нам Маљен остане у лепом сећању…

Цена акције: 1250 дин.

Водич: Јагода Новески, МБ 467, тел. 060 751 32 97

Пријаве до 28.01.2019.  са аконтацијом од 1000 дин. или целим износом на састанку – четвртком од 19 часова,  ПК РАДНИЧКИ,  Ул .Војводе Шупљикца 31. или на телефон водича постнет упутницом у пошти. 

НАПОМЕНА: На акцији могу учествовати само чланови ПСС- а, значи, сви морају имати картице са уплаћеном чланарином за 2019-ту год , а списак учесника мора бити готов 5 дана пре почетка акције, зато вас молим да се пријавите на време!
Учесници иду на сопствену одговорност, уз строго придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности ПСС:   http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf