Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

                   Planinarenje, sankanje i postavljanje restorana za ptice
Divčibare se nalaze u centralnom delu planine Maljen (jugozapadna Srbija, 38 km udaljene od Valjeva). Okružuju ih Suvobor i Povlen. Zbog geografskog položaja planine Maljen, gde se sučeljavaju različite vazdušne mase (sa Karpata, iz Panonske nizije i Mediterana), divčibarski vazduh obiluje jodom, pomaže kod oslobađanja od alergija i čisti pluća. Prosečna nadmorska visina je prijatnih 980m. Divčibare su karakteristične po dugom zadržavanju snežnog pokrivača, planinskom boru (koji na drugim planinama raste na većim nadm. visinama), „tepih-livadama“, narcisima u proleće, bogatstvu vode, prelepim vidikovcima i pogledima.

07.00 – Polazak iz Beograda, sa parkinga  novobeogradske Arene iz Bulevara Zorana Đinđića (doći 15 minuta ranije). Putujemo Ibarskim putem i preko Divaca i Mionice stižemo u centar Divčibara oko 9.30 časova.

Posle kratkog odmora krećemo ka prvom vrhu (Golubac, 1050 m.). Dužina ture je oko 2 km, uspon tek nekih 100 m. Sa Golupca se pruža prelep pogled na okolne vrhove, celu  visoravan i valjevske planine Povlen, Jablanik, Medvednik. Na ovoj ruti pričaćemo o zaštiti ptica stanarica i biti kreatori „restorana za ptice“ – pravićemo kolačiće za ptice i hranilice od prirodnog materijala, kako bi pticama napravili ugodne restorane, ne ostavljajući za nama materijale koji se teško razgrađuju u prirodi. 

Uspon na drugi vrh, Crni vrh (1093 m.), drugi vrh po visini na Maljenu, počinje strmom stazom. Često ćemo se odmarati, ali ćemo uspon završiti prelepim pogledima ka Suvoboru, Kablaru,Ovčaru,  amožda čak i Tari, Goliji, Zlatiboru…). Silazimo sankama ili kliskajući se niz skijašku stazu.

Po silasku, svraćamo do hotela Pepa, u centru (moguć dogovor sa roditeljima oko naručivanja tople čorbice i palačinki…)  

Polazak za Beograd oko 17.30 časova, a u Beograd bi trebalo da stignemo do 20 časova.

Oprema: Planinarske cipele, slojevito oblačenje, jakna sa kapuljačom, kapa, rukavice,  presvlaka, mali ranac sa vodom i sendvičem, slatkišima… Uz kliska ili sanke, potrebna je još samo dobra volja, da nam Maljen ostane u lepom sećanju…

Cena akcije: 1250 din.

Vodič: Jagoda Noveski, MB 467, tel. 060 751 32 97

Prijave do 28.01.2019.  sa akontacijom od 1000 din. ili celim iznosom na sastanku – četvrtkom od 19 časova,  PK RADNIČKI,  Ul .Vojvode Šupljikca 31. ili na telefon vodiča postnet uputnicom u pošti. 

NAPOMENA: Na akciji mogu učestvovati samo članovi PSS- a, znači, svi moraju imati kartice sa uplaćenom članarinom za 2019-tu god , a spisak učesnika mora biti gotov 5 dana pre početka akcije, zato vas molim da se prijavite na vreme!
Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti PSS:   http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf