Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

 

Фото: www.putokaz.me

 

Полазак у петак 4. августа у 21 час испред Општине Нови Београд. Ноћна вожња – Београд, Љиг, Краљево, Рашка, Нови Пазар, Рибариће, Рожаје, Беране, Андријевица, Плав. Успутне краће паузе по потреби. Долазак у Плав ( Брезојевица) у еко катун  Велемун ( база) у суботу у раним јутарњим сатима.

Субота 05. август – полазак на планину Виситор у 8 часова са малим ранчевима. Дужина трасе – 8,5 км. Укупни успон – 960 м. Најнижа тачка, полазна 1320 м, највиша тачка 2126 м. Кондициона тежина – 7/10, техничка тежина – 4/10. За три до четири сата активног хода излази се на врх Плана ( око 13 часова). Одмарање и пауза на врху. По повратку се свраћа до Жижине колибе (чувени планинар Крсто Жижић – ПК Железничар Београд). Задржавање на Виситорском језеру (купање је обавезно у њему, као и брање боровница и лисичарки ако их буде било – а нема разлога да не буде). Повратак у Брезојевице око 18 часова, вечера, одмор и спавање.

Недеља 06. август – устајање, доручак, паковање ствари и полазак ка Плаву и Хридском језеру око 7 часова. Возилом идемо док има асфалтног пута. Стаза до Хридског језера није захтевна, опуштајућа je и пријатна. Планинарани долазак на Хридско језеро (падине планине Богићевица) je око 11 часова. Повратак са језера до комбија се планира око 14 часова, паковање и полазак за Београд.

Прву паузу правимо у Новом Пазару – дегустација опасно добрих ћевапа а ко воли – и баклава. Полазак из Новог Пазара је до 19 часова, а планирани долазак у Београд најкасније до 23,30 часова.

НАПОМЕНА: акција је високогорска и захтева добру физичку и кондициону припрему.

За све учеснике су обавезне планинарске ципеле, одећа прилагођена временским условима (штапови су пожељни) као и оверена здравствена књижица и планинарска књижица са плаћном чланарнином за 2017. годину.

Свако учествује на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности ПСС.

Себи обезбеђујете место уплатом аконтације од 20€ најкасније до среде 2. августа (Илиндан). Број места је ограничен!

Укупна цена 40 €+ смештај. У случају одустајања – наћи замену, аконтација се не враћа.

Смештај (спавање) је обезбеђен у еколошкој оази – еко катуну Велемун у домаћој радиности у месту Брзојевица (у непосредној близини Плава), код Милутина Миће Прашчевића и то по ценама:

– спавање у кући на кревету (на располагању су укупно 2 кревета) – 5 ЕUR/особи
– спавање у кући на подлошкама и у врећама за спавање – 3 ЕUR/особи
– спавање у сопственим шаторима у дворишту еко-катуна – 2 EUR/особи
– тоалет са употребом воде (без купатила)

(Плаћање се врши у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан плаћања).

Виситор је планина у југоисточном делу Црне Горе, између Плавско-гусињске котлине на истоку и изворишта речице Злоречице на западу. Планина Виситор се пружа правцем југозапад-североисток и чини границу између општина Андријевице и Плава. Највиши врх Виситора је висок 2211 метара и припада врховима који су настали од тријских кречњака, који леже преко метаморфисаних шкриљаца. У најнижем ледничком цирку Виситора, чије дно се састоји од зелених шкриљаца, налази се Виситорско језеро  на апсолутној надморској висини од 1820 метара. Воду губи према Мурињској реци кроз наслагане моренске бедеме.

Виситорско језеро је уоквирено густом четинарском шумом и бујним пашњацима. Виситорско језеро је овалног облика. Највећа дужина му је 91 метара а највећа ширина 72 метара. Обалска линија Виситорског језера је ситно разуђена и у сталном је померању, зависно од нивоа језерске воде.

Хридско – Ридско језеро се налази у планинском масиву Проклетија, недалеко од границе са Албанијом, на надморској висини од 1970 метара, у североисточној страни Проклетија, 18 км од Плава. Хридско језеро се налази испод врха Ридски крш (2.358метара), по чему се сматра да је и названо. Површина Хридског језера износи од око 33 до 36.000 м2, зависно од водостаја. Максимална дубина Хридског језера је око 5 метара, а просечна дубина износи око 2 метра. Хридско језеро је обично под ледом од средине новембра до средине маја када омогућава доживљај праве зимске идиле али и прави изазов за љубитеље природе и авантуре.

Водич акције: Живота Лазаревић

Пријаве код Биљане Лукић – 064-11- 56-276; lukicbil13@gmail.com, сваког четвртка од 19 часова у просторијама Планинарског клуба Раднички – Војводе Шупљикца бр. 31, Београд.