Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

 

Foto: www.putokaz.me

 

Polazak u petak 4. avgusta u 21 čas ispred Opštine Novi Beograd. Noćna vožnja – Beograd, Ljig, Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ribariće, Rožaje, Berane, Andrijevica, Plav. Usputne kraće pauze po potrebi. Dolazak u Plav ( Brezojevica) u eko katun  Velemun ( baza) u subotu u ranim jutarnjim satima.

Subota 05. avgust – polazak na planinu Visitor u 8 časova sa malim rančevima. Dužina trase – 8,5 km. Ukupni uspon – 960 m. Najniža tačka, polazna 1320 m, najviša tačka 2126 m. Kondiciona težina – 7/10, tehnička težina – 4/10. Za tri do četiri sata aktivnog hoda izlazi se na vrh Plana ( oko 13 časova). Odmaranje i pauza na vrhu. Po povratku se svraća do Žižine kolibe (čuveni planinar Krsto Žižić – PK Železničar Beograd). Zadržavanje na Visitorskom jezeru (kupanje je obavezno u njemu, kao i branje borovnica i lisičarki ako ih bude bilo – a nema razloga da ne bude). Povratak u Brezojevice oko 18 časova, večera, odmor i spavanje.

Nedelja 06. avgust – ustajanje, doručak, pakovanje stvari i polazak ka Plavu i Hridskom jezeru oko 7 časova. Vozilom idemo dok ima asfaltnog puta. Staza do Hridskog jezera nije zahtevna, opuštajuća je i prijatna. Planinarani dolazak na Hridsko jezero (padine planine Bogićevica) je oko 11 časova. Povratak sa jezera do kombija se planira oko 14 časova, pakovanje i polazak za Beograd.

Prvu pauzu pravimo u Novom Pazaru – degustacija opasno dobrih ćevapa a ko voli – i baklava. Polazak iz Novog Pazara je do 19 časova, a planirani dolazak u Beograd najkasnije do 23,30 časova.

NAPOMENA: akcija je visokogorska i zahteva dobru fizičku i kondicionu pripremu.

Za sve učesnike su obavezne planinarske cipele, odeća prilagođena vremenskim uslovima (štapovi su poželjni) kao i overena zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćnom članarninom za 2017. godinu.

Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS.

Sebi obezbeđujete mesto uplatom akontacije od 20€ najkasnije do srede 2. avgusta (Ilindan). Broj mesta je ograničen!

Ukupna cena 40 €+ smeštaj. U slučaju odustajanja – naći zamenu, akontacija se ne vraća.

Smeštaj (spavanje) je obezbeđen u ekološkoj oazi – eko katunu Velemun u domaćoj radinosti u mestu Brzojevica (u neposrednoj blizini Plava), kod Milutina Miće Praščevića i to po cenama:

– spavanje u kući na krevetu (na raspolaganju su ukupno 2 kreveta) – 5 EUR/osobi
– spavanje u kući na podloškama i u vrećama za spavanje – 3 EUR/osobi
– spavanje u sopstvenim šatorima u dvorištu eko-katuna – 2 EUR/osobi
– toalet sa upotrebom vode (bez kupatila)

(Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja).

Visitor je planina u jugoistočnom delu Crne Gore, između Plavsko-gusinjske kotline na istoku i izvorišta rečice Zlorečice na zapadu. Planina Visitor se pruža pravcem jugozapad-severoistok i čini granicu između opština Andrijevice i Plava. Najviši vrh Visitora je visok 2211 metara i pripada vrhovima koji su nastali od trijskih krečnjaka, koji leže preko metamorfisanih škriljaca. U najnižem ledničkom cirku Visitora, čije dno se sastoji od zelenih škriljaca, nalazi se Visitorsko jezero  na apsolutnoj nadmorskoj visini od 1820 metara. Vodu gubi prema Murinjskoj reci kroz naslagane morenske bedeme.

Visitorsko jezero je uokvireno gustom četinarskom šumom i bujnim pašnjacima. Visitorsko jezero je ovalnog oblika. Najveća dužina mu je 91 metara a najveća širina 72 metara. Obalska linija Visitorskog jezera je sitno razuđena i u stalnom je pomeranju, zavisno od nivoa jezerske vode.

Hridsko – Ridsko jezero se nalazi u planinskom masivu Prokletija, nedaleko od granice sa Albanijom, na nadmorskoj visini od 1970 metara, u severoistočnoj strani Prokletija, 18 km od Plava. Hridsko jezero se nalazi ispod vrha Ridski krš (2.358metara), po čemu se smatra da je i nazvano. Površina Hridskog jezera iznosi od oko 33 do 36.000 m2, zavisno od vodostaja. Maksimalna dubina Hridskog jezera je oko 5 metara, a prosečna dubina iznosi oko 2 metra. Hridsko jezero je obično pod ledom od sredine novembra do sredine maja kada omogućava doživljaj prave zimske idile ali i pravi izazov za ljubitelje prirode i avanture.

Vodič akcije: Života Lazarević

Prijave kod Biljane Lukić – 064-11- 56-276; lukicbil13@gmail.com, svakog četvrtka od 19 časova u prostorijama Planinarskog kluba Radnički – Vojvode Šupljikca br. 31, Beograd.