Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

foto: Vikipedija/Čedomir Žarković

Planinarski klub „Radnički“ u saradnji sa Via Serbia poziva da krenete sa nama do najpoznatijeg vidikovca na Kablaru, doživite lepotu koju pruža ova planina i jedinstvena klisura i uživajte u već poznatom pogledu na vijugave meandre Zapadne Morave. 
Ovčarsko-kablarska klisura kao jedan od najlepših regiona Srbije, pleni prirodnom lepotom, zahvaljujući čudesnom i neukrotivom toku Zapadne Morave koja se probila kroz ipresivne litice Ovčara i Kablara i stvorila tri jedinstvena meandra, od kojih dva predstavljaju geomorfološki fenomen „uklještene meandre“. Nazivaju je još “Mala srpska sveta gora“ zbog mnoštvo manastira skrivenih u gustom zelenilu koje krasi Ovčar i Kablar, a lekoviti izvori i Ovčar Banja, koji se nalaze u oazi zelenila, mira i tišine čine ovaj region jedinstvenim, čija se lepota najbolje može videti sa vrha planina. 

PLAN PUTA
7:00 časova: Polazak sa glavne železničke stanice kod plave lokomotive, dolazak 15 minuta ranije kako bi smo krenuli na vreme. Putujemo sa usputnim pauzama preko Ibarske magistrale i Čačka do Ovčar banje.
10:00: Dolazak u Ovčar banju i priprema za uspon.
10:15: Krećemo na uspon kod manastira Nikolje i planinarskog doma „Kablar“ stazom broj 3. Dužina staze do vidikovca je oko 5,5 km, a visinska razlika koju ćemo preći iznosi 600 m. Staza vodi kroz šumu i dva mala sela, na par mesta je blagi uspon, spada u lakše staze za uspon na Kablar i laganim hodom do vidikovca stiže se za oko 2 sata. 
12:15: Stižemo na vrh Kablara (885 m), gde pravimo veću pauzu za predah, odmor, užinu, fotografisanje i uživanje u pogledu.
12:45: Spuštamo se živopisnom stazom br 4, koja vodi kroz šumu i šljivike do manastira Blagoveštenje i Ovčar banje. Staza je lagana, dužine oko 6 km, koju sa kratkim pauzama prelazimo za oko 2 sata.
Staza je kružna, a ukupna dužina (uspon i spust) je oko 11,5 km i potrebna je srednja fizička kondicija.
15:30: Nakon pešačenja odlazimo na kupanje i opuštanje u zatvorenom bazenu u Wellnes centru Kablar sa lekovitom banjskom vodom temperature 38˚C. U sklopu centra je i restoran, kafe bar, sauna, pa postoji mogućnost upražnjavanja ostale ponude koju ovaj centar pruža. 
Sve informacije o centru možete pogledati na sledećem linku http://www.wellnesscentar-kablar.com/
18:00: Polazak za Beograd. Očekivano vreme dolaska je oko 21:00 časova.

Kondiciona težina: 5/10

OPREMA: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom za usput, štapovi, zaštita od vetra i eventualne kiše, baterijska (poželjno čeona) lampa sa rezervnim baterijama, kupaći kostim, odeća slojevita primerena vremenskim uslovima.

CENA: 1700 din (minibus, 20 osoba)

U cenu uključeno: prevoz, vođenje i organizacijski troškovi 
U cenu nije uključeno: 
– ulaznica za bazen (300 dinara) 
– ulaznica za saunu (800 din sat vremena)
– individualni troškovi

PRIJAVE:
na 0692109830 – PK Radnički ili na sastanku u Klubu, četvrtkom od 19.00, Vojvode Šupljikca 31
ili na tel.  064/8951330 – Aleksandra Cvetković ili infoviaserbia@gmail.com