Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Да је режисер, Питер Џексон, знао за овај предео, верујемо да би један део филмске триологије Господара прстенова био снимљен баш на овом месту. Маганик је планина у средишњем делу Црне Горе између река Зета, Морача и Мртвица. Мало је рећи да је занимљив. Међу познаваоцима планина у региону сматра се скривеним благом и ретко посећеним пределом. Оивичен је дубоким кањонима и стрмим литицама висине и до 1000 метара и представља контраст између шумовитог подножја и стеновитих гребена љутог краса. Највиши врх је Међеђи врх, али праву посластицу  представља врх Трештени где се природа перфидно поиграла са стенама и извајала камене скулптуре, вртаче, пукотине и дубоке јаме на сваком кораку.

Цена превоза:  8.200,00 динара (обухвата превоз, путарине, смештај и исхрану за возача)

Цена ноћења: укупно 15 евра за 2 ноћења и плаћа свако за себе у дому (потребна врећа за спавање)

Број учесника је ограничен на 18 (минибус) и неће бити додатног проширења.

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2023.г, путно осигурање

Техничка опрема: кацига, појас, комплет за самоосигурање (ферата сет), карабинер са навртњем, гуртна, прва помоћ, чеона лампа…(могуће изнајмити у клубу).

Опрема: стандарна високогорска, врећа за спавање, камашне, штапови, заштита од кише, сунца…

Храна: понети за 2 дана боравка, нема продавница на планини.

Вода: понети минимум 1,5 литар воде (воде нема на успонима-точи се у смештају при поласку)

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466 тел.: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                  

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички, четврком од 19-20:30 на адреси клуба: Ђурићева 3А, Звездара-Београд.

Међеђи врх 2139 м

Пл. дом Маганик

Програм

Петак 22.09.

Полазак у 15:30, са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо ауто-путем до Чачка и даље преко Златибора, Мојковца, Колашина кроз кањон Мораче до скретања на локални асфалтни пут према Маганику још око 15 км докле је могуће доћи минибусом. Полазак на успон са свом опремом макадамским путем у трајању око једног сата  сата до локалитета Ђатло на 1325м где ћемо бити смештени у новоизграђеном планинарском дому или у два опремљена грађевинска контејнера са по 8 кревета наших пријатеља из ПК Високогорци ЦГ. (Уколико буде могуће, изнајмићемо камион за превоз планинара и опреме од минибуса до пл.дома). Очекивано време доласка је око поноћи.

Субота 23.09.

За овај дан планиран је успон на величанствени Трештени врх (1980 м). Успон је захтеван јер се прелази крашки терен пут дубоких јама и пукотина које му дају јединствену лепоту, али је потребна максимална опрезност у завршеном делу успона и познавање коришћења техничке опреме.

Полазак у 8:00, успон траје око 5 сати, висинска разлика је око 850 м. На најстрмијем делу стаза је обезбеђена сајлама (мини ферата) и потребно је коришћење техничке опреме.  Одмор на врху, фотографисање итд..Повратак у дом истом стазом у касним поподневним сатима, дружење уз логорску ватру, ноћење.

Недеља 24.09.

Полазак у 7:00  на успон преко катуна Пољане на највиши врх Маганика-Међеђи врх 2139м са којег се пружа фантастичан поглед на масив Морачких планина, Проклетије, Кучке планине… Успон траје око 3,5-4 сата, висинска разлика 900 м. После паузе на врху повратак истом или кружном стазом уколико будемо имали времена до планинарског дома. Паковање опреме и пешачење до превоза. Полазак за Београд у поподневним сатима где би са успутним паузама требало да стигнемо око поноћи.

Воде нема на успонима, тако да је за оба дана потребно понети довољну количину воде на успоне (1,5-2 литра).

Трештени 

Трештени

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.

*Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности.