Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Da je režiser, Piter Džekson, znao za ovaj predeo, verujemo da bi jedan deo filmske triologije Gospodara prstenova bio snimljen baš na ovom mestu. Maganik je planina u središnjem delu Crne Gore između reka Zeta, Morača i Mrtvica. Malo je reći da je zanimljiv. Među poznavaocima planina u regionu smatra se skrivenim blagom i retko posećenim predelom. Oivičen je dubokim kanjonima i strmim liticama visine i do 1000 metara i predstavlja kontrast između šumovitog podnožja i stenovitih grebena ljutog krasa. Najviši vrh je Međeđi vrh, ali pravu poslasticu  predstavlja vrh Trešteni gde se priroda perfidno poigrala sa stenama i izvajala kamene skulpture, vrtače, pukotine i duboke jame na svakom koraku.

Cena prevoza:  8.200,00 dinara (obuhvata prevoz, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

Cena noćenja: ukupno 15 evra za 2 noćenja i plaća svako za sebe u domu (potrebna vreća za spavanje)

Broj učesnika je ograničen na 18 (minibus) i neće biti dodatnog proširenja.

Dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za 2023.g, putno osiguranje

Tehnička oprema: kaciga, pojas, komplet za samoosiguranje (ferata set), karabiner sa navrtnjem, gurtna, prva pomoć, čeona lampa…(moguće iznajmiti u klubu).

Oprema: standarna visokogorska, vreća za spavanje, kamašne, štapovi, zaštita od kiše, sunca…

Hrana: poneti za 2 dana boravka, nema prodavnica na planini.

Voda: poneti minimum 1,5 litar vode (vode nema na usponima-toči se u smeštaju pri polasku)

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466 tel.: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                  

Prijave uz obaveznu uplatu prevoza kao i sve dodatne informacije kod vodiča ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički, četvrkom od 19-20:30 na adresi kluba: Đurićeva 3A, Zvezdara-Beograd.

Međeđi vrh 2139 m

Pl. dom Maganik

Program

Petak 22.09.

Polazak u 15:30, sa parkinga u ulici Dr. Agostina Neta -Novi Beograd (preko puta TC Delta City) prema Savskom keju. Putujemo auto-putem do Čačka i dalje preko Zlatibora, Mojkovca, Kolašina kroz kanjon Morače do skretanja na lokalni asfaltni put prema Maganiku još oko 15 km dokle je moguće doći minibusom. Polazak na uspon sa svom opremom makadamskim putem u trajanju oko jednog sata  sata do lokaliteta Đatlo na 1325m gde ćemo biti smešteni u novoizgrađenom planinarskom domu ili u dva opremljena građevinska kontejnera sa po 8 kreveta naših prijatelja iz PK Visokogorci CG. (Ukoliko bude moguće, iznajmićemo kamion za prevoz planinara i opreme od minibusa do pl.doma). Očekivano vreme dolaska je oko ponoći.

Subota 23.09.

Za ovaj dan planiran je uspon na veličanstveni Trešteni vrh (1980 m). Uspon je zahtevan jer se prelazi kraški teren put dubokih jama i pukotina koje mu daju jedinstvenu lepotu, ali je potrebna maksimalna opreznost u završenom delu uspona i poznavanje korišćenja tehničke opreme.

Polazak u 8:00, uspon traje oko 5 sati, visinska razlika je oko 850 m. Na najstrmijem delu staza je obezbeđena sajlama (mini ferata) i potrebno je korišćenje tehničke opreme.  Odmor na vrhu, fotografisanje itd..Povratak u dom istom stazom u kasnim popodnevnim satima, druženje uz logorsku vatru, noćenje.

Nedelja 24.09.

Polazak u 7:00  na uspon preko katuna Poljane na najviši vrh Maganika-Međeđi vrh 2139m sa kojeg se pruža fantastičan pogled na masiv Moračkih planina, Prokletije, Kučke planine… Uspon traje oko 3,5-4 sata, visinska razlika 900 m. Posle pauze na vrhu povratak istom ili kružnom stazom ukoliko budemo imali vremena do planinarskog doma. Pakovanje opreme i pešačenje do prevoza. Polazak za Beograd u popodnevnim satima gde bi sa usputnim pauzama trebalo da stignemo oko ponoći.

Vode nema na usponima, tako da je za oba dana potrebno poneti dovoljnu količinu vode na uspone (1,5-2 litra).

Trešteni 

Trešteni

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Molimo da se ne prijavljuju osobe sa posebnim prohtevima, nervozni, svadljivi, nespremni na kompromise, koji sve podređuju ličnom komforu, a nemaju osećaj za timski duh i potrebe drugih ljudi.

*Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.