Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Срећан је онај коме је мајка природа дала лепоту, јер га она свугде препоручује и он није странац… Ј. В. Гете

Од времена неогена (отприлике пре 26 милиона година) крашки процеси али и тектонски поремећаји (депресије) начинили су од источног обода јужног Кучаја величанствен Лазарев кањон. Он је један од најнепроходнијих кањона у Србији, дугачак 4,5 км са дубином од 300 – 500 метара, а најмања ширина кањона је 4 метра. Одликује се вертикалним кречњачким стенама, јединствен по разноврсности површинских и подземних облика крашког рељефа, као што су крашке долине, вртаче, шкрапе, каменице, пећинне и јаме.

На подручју Лазаревог кањона откривено је више од 70 спелеолошких објеката, првенствено пећина и јама. Најзначајније пећине су Лазарева и Верњикица. Флора овог подручја 1,5 пута је богатија од флора Националних паркова Копаоника, Шаре и Ђердапа, а пет пута разноврснија од флоре читаве Србије. Лазарев кањон је проглашен за Споменик природе и као такав је под заштитом државе. Поглед на Лазарев кањон са гребена Малиника је јединствен.

Ми ћемо доћи до седла Малиника 850 м и да би уживали у погледу са места званом Гаура фрђи фунд одакле се виде сва четири улазна крака, Веј, Демизлок, Микуљ и Ковеј. Напомена – не пролази се кањоном реке пошто је то немогућа мисија, бар у пролеће.

МАЛИНИК, ЛАЗАРЕВ КАЊОН И ЗЛОТ

Субота 12. мај, полазак у 6 часова ујутру са паркинга код општине Нови Београд. Долазак до села Злот предвиђен око 9 часова.

Након кратке припреме следи полазак маркираном стазом до гребена планине Малиник. Са гребена Малиника пружа се одличан поглед како на сам кањон тако и на околне планине. Сам успон није технички захтеван, али је потребна кондиција и стандардна планинарска опрема – пре свега добре ципеле и кабаница.

По повратку са Малиника спуштамо се до видиковца Ковеј па назад до полазне тачке. Постоји могућност куповине локалних производа димљеног качкаваља и меда. У повратку намера нам је да обиђемо и врело Грзе.

У Београд стижемо у касним вечерњим сатима. Тура није технички захтевна, а подразумева неопходну физичку кондицију.

ЦЕНА: 1.800 динара (аконтацијом од 1.000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

ВОДИЧ: Живота Лазаревић, 064 169 99 27