Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Srećan je onaj kome je majka priroda dala lepotu, jer ga ona svugde preporučuje i on nije stranac… J. V. Gete

Od vremena neogena (otprilike pre 26 miliona godina) kraški procesi ali i tektonski poremećaji (depresije) načinili su od istočnog oboda južnog Kučaja veličanstven Lazarev kanjon. On je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji, dugačak 4,5 km sa dubinom od 300 – 500 metara, a najmanja širina kanjona je 4 metra. Odlikuje se vertikalnim krečnjačkim stenama, jedinstven po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećinne i jame.

Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije pećine su Lazareva i Vernjikica. Flora ovog područja 1,5 puta je bogatija od flora Nacionalnih parkova Kopaonika, Šare i Đerdapa, a pet puta raznovrsnija od flore čitave Srbije. Lazarev kanjon je proglašen za Spomenik prirode i kao takav je pod zaštitom države. Pogled na Lazarev kanjon sa grebena Malinika je jedinstven.

Mi ćemo doći do sedla Malinika 850 m i da bi uživali u pogledu sa mesta zvanom Gaura frđi fund odakle se vide sva četiri ulazna kraka, Vej, Demizlok, Mikulj i Kovej. Napomena – ne prolazi se kanjonom reke pošto je to nemoguća misija, bar u proleće.

MALINIK, LAZAREV KANJON I ZLOT

Subota 12. maj, polazak u 6 časova ujutru sa parkinga kod opštine Novi Beograd. Dolazak do sela Zlot predviđen oko 9 časova.

Nakon kratke pripreme sledi polazak markiranom stazom do grebena planine Malinik. Sa grebena Malinika pruža se odličan pogled kako na sam kanjon tako i na okolne planine. Sam uspon nije tehnički zahtevan, ali je potrebna kondicija i standardna planinarska oprema – pre svega dobre cipele i kabanica.

Po povratku sa Malinika spuštamo se do vidikovca Kovej pa nazad do polazne tačke. Postoji mogućnost kupovine lokalnih proizvoda dimljenog kačkavalja i meda. U povratku namera nam je da obiđemo i vrelo Grze.

U Beograd stižemo u kasnim večernjim satima. Tura nije tehnički zahtevna, a podrazumeva neophodnu fizičku kondiciju.

CENA: 1.800 dinara (akontacijom od 1.000 dinara obezbeđujete mesto i siguran polazak).

VODIČ: Života Lazarević, 064 169 99 27