Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

На свега 758 метара изнад мора, налази се Островица (неки кажу и Острвица), по многима најлепши врх Србије. Њена грандиозна вулканска купа са тврђавом-градом на врху, богатом историјом, живописним крајоликом и разноврсном ендемском планинском флором, од које се нарочито истичу жута перуника и реликтна врста шиба зеленика, захвалан је објекат за све љубитеље природе – туристе и планинаре. Незабораван је поглед са врха Островице, одакле се види скоро пола Србије. На Островици су често, као и на Руднику, у свом двору, боравили деспот Ђурађ Бранковић, Јерина (рођена Ирина Кантакузин, у народној традицији позната као Проклета Јерина) и њихова деца, нарочито зими, јер им је ту више одговарала клима него у Смедереву. Одмах после смрти деспота Ђурђа, 1456. године на Руднику, умрла је и деспотица Јерина, 1457. године. Легенда каже да ју је отровао син Лазар, што је био мотив за песму Војислава Илића „Пећина на Руднику” и музичку драму Момчила Настасијевића „Деспот Ђурађ Бранковић”.

Субота 20. април 06:30 – полазак са паркинга на углу Сарајевске и Дринске улице, прекопута „Срболека” ( пожељно доћи 15 минута раније). Возимо се Ибарском магистралом. Прва пауза OMV пумпа у месту Ћелије. Долазак у село Заграђе која нам је полазна тачка. Макадамским путем и шумском стазом стижемо на врх. Сам прилаз врху је експониран, осигуран је сајлама и клиновима и захтава пажњу и концентрацију.

Силазимо истим путем и одлазимо до некреополе у селу Дићи, на локалитету Манастирина.  На основу натписа са ктиторске плоче у храму, зна се да је цркву саградио властелин Влгдраг, челник Краља Стефана Уроша II Милутина, као своју задужбину, те је у њој сахрањен са члановима своје породице. По титули коју носи, знамо да је овај властелин заузимао висок положај у Србији у време владавине краља Милутина и Стефана  Дечанског. Црква је једнобродна масивна грађевина са припратом, зидана крајем 13 или почетком 14 века и посвећена је Св. Јовани Крститељу, Претечи Господњем. Ископавања је вршио Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву, под руководством археолога Жељка Јежа. Локалитет у Дићима је веома значајан због јединственог примера сахрањивања у дугом временском периоду, од праисторије, преко средњег века, 18, 19 и 20 века,  до наших дана.

Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности.

Опрема: адекватна обућа и одећа, као и преобука у случају лошег времена. 

Документа:планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Храна: из ранца. Понети и довољну количину течности.

Цена акције: 1.100 динара. 

Пријаве код водича уз аконтацију од 500 динара и број планинарске књижице, четвртком од 19.00 часова, на састанку клуба, Војводе Шупљикца 31.
У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа

Водич: Живота Лазаревић МБ 667, тел. 064/169 99 27, zilijenvozd@yahoo.com

За двадесет година бићеш више разочаран стварима које ниси урадио него онима које јеси. Исплови, зато, из сигурне луке. Откривај, сањај, истражуј помери границе” (Марк Твен)