Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Na svega 758 metara iznad mora, nalazi se Ostrovica (neki kažu i Ostrvica), po mnogima najlepši vrh Srbije. Njena grandiozna vulkanska kupa sa tvrđavom-gradom na vrhu, bogatom istorijom, živopisnim krajolikom i raznovrsnom endemskom planinskom florom, od koje se naročito ističu žuta perunika i reliktna vrsta šiba zelenika, zahvalan je objekat za sve ljubitelje prirode – turiste i planinare. Nezaboravan je pogled sa vrha Ostrovice, odakle se vidi skoro pola Srbije. Na Ostrovici su često, kao i na Rudniku, u svom dvoru, boravili despot Đurađ Branković, Jerina (rođena Irina Kantakuzin, u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina) i njihova deca, naročito zimi, jer im je tu više odgovarala klima nego u Smederevu. Odmah posle smrti despota Đurđa, 1456. godine na Rudniku, umrla je i despotica Jerina, 1457. godine. Legenda kaže da ju je otrovao sin Lazar, što je bio motiv za pesmu Vojislava Ilića „Pećina na Rudniku” i muzičku dramu Momčila Nastasijevića „Despot Đurađ Branković”.

Subota 20. april 06:30 – polazak sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice, prekoputa „Srboleka” ( poželjno doći 15 minuta ranije). Vozimo se Ibarskom magistralom. Prva pauza OMV pumpa u mestu Ćelije. Dolazak u selo Zagrađe koja nam je polazna tačka. Makadamskim putem i šumskom stazom stižemo na vrh. Sam prilaz vrhu je eksponiran, osiguran je sajlama i klinovima i zahtava pažnju i koncentraciju.

Silazimo istim putem i odlazimo do nekreopole u selu Dići, na lokalitetu Manastirina.  Na osnovu natpisa sa ktitorske ploče u hramu, zna se da je crkvu sagradio vlastelin Vlgdrag, čelnik Kralja Stefana Uroša II Milutina, kao svoju zadužbinu, te je u njoj sahranjen sa članovima svoje porodice. Po tituli koju nosi, znamo da je ovaj vlastelin zauzimao visok položaj u Srbiji u vreme vladavine kralja Milutina i Stefana  Dečanskog. Crkva je jednobrodna masivna građevina sa pripratom, zidana krajem 13 ili početkom 14 veka i posvećena je Sv. Jovani Krstitelju, Preteči Gospodnjem. Iskopavanja je vršio Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, pod rukovodstvom arheologa Željka Ježa. Lokalitet u Dićima je veoma značajan zbog jedinstvenog primera sahranjivanja u dugom vremenskom periodu, od praistorije, preko srednjeg veka, 18, 19 i 20 veka,  do naših dana.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Oprema: adekvatna obuća i odeća, kao i preobuka u slučaju lošeg vremena. 

Dokumenta:planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana: iz ranca. Poneti i dovoljnu količinu tečnosti.

Cena akcije: 1.100 dinara. 

Prijave kod vodiča uz akontaciju od 500 dinara i broj planinarske knjižice, četvrtkom od 19.00 časova, na sastanku kluba, Vojvode Šupljikca 31.
U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća

Vodič: Života Lazarević MB 667, tel. 064/169 99 27, zilijenvozd@yahoo.com

Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj pomeri granice” (Mark Tven)