Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Сви знамо за планину Столове, и у глави нам је слика једне питоме планине и дивних крда коња која нас чекају под врхом. На овом успону, једном од стрмијих у Србији, питомине неће бити. Само гребање уз стрми гребен, али зато као и увек, на врху ће нас чекати та дивна створења која ће нам вратити снагу, преко потребну за силазак.  Главни планински гребен је на правцу север-северозапад-југ-југоисток, са највишим врхом Камариште (Усовица) – 1375 m надморске висине у северозападном делу. Западни обронци Столова формирају источни део Ибарске клисуре, а на њима се налази и тврђава Маглич. Пар километара узводно одатле, код другог висећег моста, је почетна тачка наше шетње.

Због велике удаљености Маглича од Београда, полазак је планиран за 05.30 са паркинга код новобеоградске општине. Уз једну кратку успутну паузу, код Маглича би требало да будемо око 9:00. Прећи ћемо висећи мост и кренути дуж пруге ка гребену Тепек. А онда даље гребеном све до Камаришта. Одатле се стаза спушта назад ка Ибру, другим гребеном и тако затварамо круг. Ко буде желео моћи ће и да разгледа тврђаву Маглич.

Висинска разлика у успону и силаску је 1400м, а дужина стазе око 12км.

Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Потребна је добра кондициона спремност свих учесника. Због могућности да нас у силаску сустигне и сумрак потребно је понети чеоне лампе.

У повратку за Београд, паузу ћемо направити у Мрчајевцима, градићу са добрим печењем. У Београду ћемо бити у касним вечерњим сатима.

Цена акције: 1800 динара(15 учесника) или 1500 динара ако напунимо минибус.

Пријава уз аконтацију од 1500 динара, сваког четвртка од 19 до 20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31.
Свако од учесника мора бити члан ПСС-а, са плаћеном маркицом за 2019. годину.

Водич: Александар Лукић, моб. тел. 064-1420012, acavidovdan1975@yahoo.com