Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Svi znamo za planinu Stolove, i u glavi nam je slika jedne pitome planine i divnih krda konja koja nas čekaju pod vrhom. Na ovom usponu, jednom od strmijih u Srbiji, pitomine neće biti. Samo grebanje uz strmi greben, ali zato kao i uvek, na vrhu će nas čekati ta divna stvorenja koja će nam vratiti snagu, preko potrebnu za silazak.  Glavni planinski greben je na pravcu sever-severozapad-jug-jugoistok, sa najvišim vrhom Kamarište (Usovica) – 1375 m nadmorske visine u severozapadnom delu. Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi i tvrđava Maglič. Par kilometara uzvodno odatle, kod drugog visećeg mosta, je početna tačka naše šetnje.

Zbog velike udaljenosti Magliča od Beograda, polazak je planiran za 05.30 sa parkinga kod novobeogradske opštine. Uz jednu kratku usputnu pauzu, kod Magliča bi trebalo da budemo oko 9:00. Preći ćemo viseći most i krenuti duž pruge ka grebenu Tepek. A onda dalje grebenom sve do Kamarišta. Odatle se staza spušta nazad ka Ibru, drugim grebenom i tako zatvaramo krug. Ko bude želeo moći će i da razgleda tvrđavu Maglič.

Visinska razlika u usponu i silasku je 1400m, a dužina staze oko 12km.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Potrebna je dobra kondiciona spremnost svih učesnika. Zbog mogućnosti da nas u silasku sustigne i sumrak potrebno je poneti čeone lampe.

U povratku za Beograd, pauzu ćemo napraviti u Mrčajevcima, gradiću sa dobrim pečenjem. U Beogradu ćemo biti u kasnim večernjim satima.

Cena akcije: 1800 dinara(15 učesnika) ili 1500 dinara ako napunimo minibus.

Prijava uz akontaciju od 1500 dinara, svakog četvrtka od 19 do 20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31.
Svako od učesnika mora biti član PSS-a, sa plaćenom markicom za 2019. godinu.

Vodič: Aleksandar Lukić, mob. tel. 064-1420012, acavidovdan1975@yahoo.com