Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Услед устаљених и честих одлазака на традиционалне и меморијалне успоне по Шар-планини, Корабу, Пелистеру… одређене планине у Македонији бивају запостављене и не толико често посећене. Једна од таквих је Плачковица у источној Македонији, планинарима из Србије скоро непозната и неоткривена.

Плачковица се налази у источном делу Македоније, најближа граду Штипу, и као што јој само име каже, обилује са пуно водених токова, речица, водопада, извора, а већином су то притоке Брегалнице и Струмице, које пресецају целу планину. Највећи водени ток на планини је Зрновска река, чији прелеп кањон пресеца планину, чиме је Плачковица пресечена и подељена на два дела  – називају их источна и западна Плачковица.

Плачковица је велика и пространа планина чији гребен износи читавих 34 км. Највећи врх планине је Лисец (1754м), затим Чупино брдо (1725м) и Бел камен (1707м), а налазе се на источној Плачковици. Највећи врх западне Плачковице је Туртел, са 1689м. Највећи врх планине, Лисец, завучен је дубоко унутар планине и не постоји лак и брз начин да се до њега дође. Иако не прелази 2000м, за ову авантуру биће вам потребна изузетна физичка кондиција. Плачковица је такође идеална планина за кондиционо припремање експедиција и захтевнијих успона.

8. март , петак: Полазак у 23 часа са паркинга Новобеоградске арене, из Булевара Зорана Ђинђића.

9. март, субота: Путујемо аутопутем до Скопља, затим настављамо још 70 км до Штипа. Паузе ћемо правити по потреби, у Скопљу неће бити задржавања. Прву дужу паузу направићемо у Штипу, где ћемо се срести са нашим пријатељима и локалним водичем. Од Штипа нас чека још сат времена вожње планинским путевима до једног од два планинарска дома, која активно раде на планини – дом  Вртешка или  дом Џумаја. Долазак је око 6-7 часова ујутру. У који од ова два дома ћемо се сместити, зависи искључиво од временских услова на планини, те стога молим да се пажљиво прочита даља најава.
Након смештања у дом, ко жели може урадити лакши трекинг по планини од 3-4 часа – успон на неки лакши врх, или ћемо направити око 10 км хода и сачувати енергију за оно што ће нас чекати у недељу. Ко жели, може да се одмара и предузме неке слободне активности.

10 март, недеља: Устајање у 5:30 часова и полазак ка врху Лисец. Постоје две варијанте да се дође да врха, а којом ћемо ићи, зависиће од количине снега и временских услова какви буду били у то време на планини. Од тога такође зависи и у ком планинарском дому ћемо ноћити. Ова информација биће дефитивно позната неких недељу дана пред полазак.

ПРВА ВАРИЈАНТА:

У случају повољнијег и топлијег времена, где би услед мање снега терени били проходнији, ишло би се овом варијантом. Ноћили бисмо у дому Вртешка на 1050м. Дом се налази на изузетној локацији, у истоименом селу Вртешка, у саставу дома направљена је и црква.
Цела тура трајала би око 10 часова и потребно је савладати 33 км и 1650 метра висинске разлике у успону и спусту. Иако изузетно захтевна, ова стаза пружа могућност да се види и прође већи део планине, као и да се ужива на дугом, прелепом гребену. Међутим, уколико услови буду неповољни, прћење снега биће физички исцрпљујуће, а речне токове на одређеним местима биће немогуће премостити. Кружном стазом повратак би такође био у дом Вртешка.

ДРУГА ВАРИЈАНТА:

Поред села Вртешка, на другом крају планине се налази град Радовиш. Од њега се брзо стиже до планинарског  дом Џумаја, на 1400 мнв, а ту је и луксузни хотел Бел камен. Устајање у 5:30 часова. Овом варијантом би се ишло у случају тежих зимских услова. Дужина стазе износила би 25 км, са висинском разликом не већом од 1000 мнв, услед чега бисмо заобишли набујале речне токове. Крајња тачка, врх Лисец, је изражено пирамидалног облика и са њега се пружа фантастичан поглед. Постоји могућност евентуалног успона на оближњи врх Бел камен (1707 м), што би изискивало додатних 2-3 км хода. Повратак је такође у дом Џумаја. Трајање туре је око 8-9 ч.

Приликом контактирања домова, из дома Џумаја су поручили да ће нам мештани Радовиша приуштити традиционалне македонске песме и музику без икакве надокнаде, пошто се у дому Вртешка организује прослава 8.марта бициклистичког клуба из Радовиша. У сваком случају, у овим удаљеним сеоцима чека нас изузетно дружење са срдачним и топлим домаћинима.

Локални водич биће нам наш пријатељ Александар Митев, један од најбољих планинара Штипа, освајач многих светских врхова.

Након повратка у дом у било којој од ове две варијанте, следи паковање и полазак ка Београду. Долазак у Београд после поноћи.

Молим планинаре пре пријављивања да добре размотре ниво своје кондиције и издржљивости. Учесници иду на сопствену одговорност, уз строго придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности ПСС:  http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Цена акције:  60 еура (цена обухвата превоз изнајмљеним возилом са путаринама кроз Србију и Македонију, трошкове хране и ноћења возача, као и услуге локалног водича.

Опрема:  ципеле, чеона лампа (са резервним батеријама), штапови, топла одећа, резервна пресвлака.

Документа: Планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019 годину, пасош или лична карта, путно осигурање (лична ствар појединца)

У цену не улази ноћење у дому – плаћа свако сам себи, по ценама које важе за све. Цена ноћења у дому Вртешка је 300 денара (5 еура), ноћење у дому Џумаја је 200 денара (3-3,5 еура). Ношење вреће није потебно. Такође, 50 метара поред  дома Џумаја налази се и хотел Бел камен, где ако неко жели, може  ноћити за 15 еура (урачунат доручак и коришћење спа центра).

Локација ноћења и варијанта успона знаће се уочи акције.

Храна: У оба дома ради кухиња. У дому Вртешка се може пробати и оригинална штипска пастрмајлија, аутентични национални специјалитет (цена 2-3 еура). Такође, и у дому Џумаја су цене оброка више него пристојне.

Водич: Бојан Јелић,  МБ 675, тел 064/031-0146, мејл; bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз пун износ од 60 еура сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.
Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, у противном, враћа се само половина суме.
У случају одустајања на дан акције, задржава се комплетна уплата.