Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Претпостављам да већина нас из света планинарства зна шта Језерски врх и успон на њега представљају за сваког планинара. Језерски врх је први пут савладан између два светска рата, тачније 26.07.1929. од стране британских планинара. Због свог положаја, диктатуре и затворених граница са албанске стране, дуго времена, све до после 2000. било је готово незамисливо отићи у то подручје. Прва екипа са наших терена која је искористила отварање границе у оквирима Националног парка Проклетије, била је вишечлана група из ПК Раднички, са Радетом Павловићем на челу. Тако смо 17.03.2004. први у зимским уловима закорачили на овај импозантан врх. 15 година касније окупљамо се поново, у сличном саставу, да обележимо тај мали јубилеј.

Петак, 08.03.2019.

У 07.00 ујутро крећемо пут Вусања. Скуп учесника је на паркингу испред главног улаза у Соко Штарк арену у Бул. Зорана Ђинђића. Уз неколико краћих пауза, стићи ћемо у Гусиње око 16.00 сати. Направићемо дужу паузу за ручак, попуну резерви хране и других ствари. Најкасније до 18.00 настављамо ка Вусању и даље путем ка Савином оку. Циљ тог дана нам је стара караула у Застану. Тамо ћемо се сместити и одморити неколико сати пред сутрашњи успон. За спавање је потребно понети подметач и топлу врећу, као и најлон да се простре испод ствари.

Субота, 09.03.2019.

Полазак на успон је предвиђен у 02.00 часова. Стаза је дуга и напорна, ветар је врло често немилосрдан, снег зна да буде јако дубок, па се без квалитетне опреме и јако добре кондиције не саветује полазак на овај успон. Ако временске прилике дозволе, на врху ће се српска тробојка завијорити око 10.00 сати. Следи нам још дужи повратак до ропојанске долине, одакле ћемо се превести до планинарског дома ПК Раднички у долини Грбаја.
У случају лошијих временских прилика, акција се не отказује, већ ћемо извршити успон на нере мање захтевне врхове у долини Грбаја, као што су: Волушница, Талијанка, Попадија, Караула.

Недеља, 10.03.2019.

Дан за одмор, евентуално успон до најближег врха Волушница. После касног доручка, око поднева полазак за Београд, где бисмо требали да стигнемо до 22.00 сата.

Учесници иду на сопствену одговорност, уз строго придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности ПСС:

http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Потребна опрема: комплетна зимска високогорска, подметач и врећа, квалитетна и топла обућа и одећа, бриле, крпље…

Документа: пасош или лична карта; здравствена књижица; планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Храна: из ранца

Цена акције: 55 €. У цену урачунат превоз и ноћење у дому Бранко Котлајић.

Аконтација од 40 € обавезна уз пријаву у просторијама ПК Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31, четвртком од 19 часова. У случају одустајања, наћи замену. Уплаћена аконтација се не враћа.

Водич: Александар Лукић, 064/142-00-12, acavidovdan1975@yahoo.com