Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Pretpostavljam da većina nas iz sveta planinarstva zna šta Jezerski vrh i uspon na njega predstavljaju za svakog planinara. Jezerski vrh je prvi put savladan između dva svetska rata, tačnije 26.07.1929. od strane britanskih planinara. Zbog svog položaja, diktature i zatvorenih granica sa albanske strane, dugo vremena, sve do posle 2000. bilo je gotovo nezamislivo otići u to područje. Prva ekipa sa naših terena koja je iskoristila otvaranje granice u okvirima Nacionalnog parka Prokletije, bila je višečlana grupa iz PK Radnički, sa Radetom Pavlovićem na čelu. Tako smo 17.03.2004. prvi u zimskim ulovima zakoračili na ovaj impozantan vrh. 15 godina kasnije okupljamo se ponovo, u sličnom sastavu, da obeležimo taj mali jubilej.

Petak, 08.03.2019.

U 07.00 ujutro krećemo put Vusanja. Skup učesnika je na parkingu ispred glavnog ulaza u Soko Štark arenu u Bul. Zorana Đinđića. Uz nekoliko kraćih pauza, stići ćemo u Gusinje oko 16.00 sati. Napravićemo dužu pauzu za ručak, popunu rezervi hrane i drugih stvari. Najkasnije do 18.00 nastavljamo ka Vusanju i dalje putem ka Savinom oku. Cilj tog dana nam je stara karaula u Zastanu. Tamo ćemo se smestiti i odmoriti nekoliko sati pred sutrašnji uspon. Za spavanje je potrebno poneti podmetač i toplu vreću, kao i najlon da se prostre ispod stvari.

Subota, 09.03.2019.

Polazak na uspon je predviđen u 02.00 časova. Staza je duga i naporna, vetar je vrlo često nemilosrdan, sneg zna da bude jako dubok, pa se bez kvalitetne opreme i jako dobre kondicije ne savetuje polazak na ovaj uspon. Ako vremenske prilike dozvole, na vrhu će se srpska trobojka zavijoriti oko 10.00 sati. Sledi nam još duži povratak do ropojanske doline, odakle ćemo se prevesti do planinarskog doma PK Radnički u dolini Grbaja.
U slučaju lošijih vremenskih prilika, akcija se ne otkazuje, već ćemo izvršiti uspon na nere manje zahtevne vrhove u dolini Grbaja, kao što su: Volušnica, Talijanka, Popadija, Karaula.

Nedelja, 10.03.2019.

Dan za odmor, eventualno uspon do najbližeg vrha Volušnica. Posle kasnog doručka, oko podneva polazak za Beograd, gde bismo trebali da stignemo do 22.00 sata.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti PSS:

http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Potrebna oprema: kompletna zimska visokogorska, podmetač i vreća, kvalitetna i topla obuća i odeća, brile, krplje…

Dokumenta: pasoš ili lična karta; zdravstvena knjižica; planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana: iz ranca

Cena akcije: 55 €. U cenu uračunat prevoz i noćenje u domu Branko Kotlajić.

Akontacija od 40 € obavezna uz prijavu u prostorijama PK Radnički, ul. Vojvode Šupljikca 31, četvrtkom od 19 časova. U slučaju odustajanja, naći zamenu. Uplaćena akontacija se ne vraća.

Vodič: Aleksandar Lukić, 064/142-00-12, acavidovdan1975@yahoo.com