Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Планинарски савез Београда, Градски секретаријат за омладину и спорт и подмладак Планинарског клуба „Раднички“ – „Клинци-планинци“ позивају вас на девето традиционално окупљање Планинарски подмладак Београда на Рајцу23. и 24.03.2019. године                                   

Позивају се мали планинари  свих београдских планинарских  клубова на девето        традиционално окупљање на Рајцу – Рајској планини. Позивамо вас на дружење, планинарење и изучавање планине и природе, или, како је један наш мали другар рекао: „изучавање ‘Планинологије’ – науке о планинама“.

Свих девет година како у марту идемо на Рајац, планина нас је различито дочекивала – једне године је била одевена у снежнобелу, дебелу бунду, некад је била пролећна, питома, нежна и сунцем окупана. Некад смо је налазили огрнуту маглом, као да се скрива, а једне године смо на њој слушали арије од звонког ударања ледом окићених грана… али, нама је увек интересантна.

На Рајцу нас увек чекају изненађења, али и традиционалне палачинке које спремају наши другари, одрасли планинари, на Добрим водама. Традиционална је и посета нашем другару Марку Грујићу, који на Добрим водама деци показује како могу да се здравије хране и да на планину носе здраве слаткише, једноставно направљене, а без адитива…          

Крећемо у суботу,  23.03. 2019. године у 8 часова из улице Агостина Нета, блок 70А, одмах преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја., долазимо на Рајац око 10 часова. Следи размештање по собама:

Деца која иду са родитељима могу се сместити у собама са 2, 3 или 4 кревета, а они који иду сами – у поткровљу и осталим собама.

Полазимо на пешачку туру око 13 часова: Планинарски дом  – Дебело брдо – Чанак – Шумска кућа – Дом извиђача – Планинарски дом „Чика Душко Јовановић“ – дужина стазе око 10 км. Ручак у планинарском дому је око 17 часова.
У вечерњим часовима „МИНИ ПЛАНИНАРСКА ШКОЛИЦА“  и  квиз о планинарењу са наградама:

Наш другар Борис Пишот, који држи обуке одраслим планинарима и курсеве о сигурном боравку у природи, научиће децу неким основна знањима која би требало да имамо сви када боравимо на планини. Школица ће имати теоретски и показни део у природи. 
1.Основни подаци о опреми и паковању ранца.
2.Како се снабдети водом, пречишћавање и дезинфекција.
3.Неколико кратких информација о помоћи приликом повређивања (жуљеви, оједи, опекотине  од сунца, посекотине.)
4.Како припремити огњиште и чај од борових иглица.
5.Како направити импровизовано склониште.
6.Како и деца могу безбедно користити нож кад затреба.
7.Припрема хлеба на отвореној ватри.
8.Неколико основних планинарских чворова…   

Недеља  24.03.2019. год.  

Устајање у 7 часова,  доручак у 8 часова.
Полазак на пешачку туру до Добрих вода (758м) преко врха Рајца (848м), дужина стазе 12км.(у одласку и повратку.)
Током пешачења Борис Пишот ће показати како одредити стране света и помоћу чега то можемо урадити, како направити склониште, запалити ватру без шибица… Деца ће бити активни учесници, Борисови помагачи. На Добрим водама чекаће нас окрепљење које спремају наши старији другари – палачинке и чај (за одрасле кафа) и радионица о здравој храни.
Повратак у дом на ручак предвиђен је између 15:30 и 16 часова. После ручка – паковање, цртање и изложба дечјих радова.

У Београд се враћамо око 20 часова.

Цена за овај дводневни излет је:

  • За децу која бораве у 2, 3 и 4-творокреветним собама са три оброка, спавањем и превозом  – 2500 динара.
  • За децу која спавају у поткровљу са три оброка, спавањем и превозом – 2200 динара (зa ову је варијанту потребно имати врећу за спавање).
  • За одрасле – три оброка, спавање и превоз – 2800 динара.

*Цене су дотиране од стране ПС Београда.

Деца показују своју радост и одушевљење природом и планином. Допустимо им да се слободно крећу на чистом ваздуху, оснажују и јачају своје тело и дух. Одрасли, покажите да имате свест о томе да је природа деци највећа, најпрозрачнија и најзанимљивија учионица и пустите децу да уче у рајској учионици на планини Рајац.       

Пријаве код водича:  Јагода Новески, тел. 060 751 32 97 и у ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, четвртком у 19 часова, закључно са 17.03.2019.      

За акцију је потребно уплатити аконтацију од 1500 динара и имати планинарску  картицу са уплаћеном чланарином за  2019 -ту годину.

Влада републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.