Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Шетња по Кучајским планинама – бисери источне Србије

06:30 – полазак са паркинга на углу Сарајевске и Дринске улице, прекопута „Срболека“ ( пожељно доћи 15 минута раније). Возимо се аутопутем ка Великој Плани, искључење за Свилајнац, преко Деспотовца до Ресавице, где напуштамо превоз. Успутне паузе по потреби.

Пратимо реку Ресавицу макадамским путем који пресеца живописне букове шуме Јужног кучаја кроз Барбушину и Троглан Баре, па преко Увирала све до доласка до Прскала.
Водапад Прскало је створила најмаштовитија игра сунца, воде и кречњака, стварајући у тој игри бигар, седру, односно травертин. Водопад је висок око 15м и представља један од најлепших у Србији због свог необичног пирамидалног облика. Прскало подсећа на високу, камену скулптуру и то је најнеобичнија природна појава на Кучају. Увек има воде која се може пити и никад не пресушује, чак и у летњим периодима. Део је реке Некудово, чији је извор у непосредној близини пада тј. „прскања”. После само пар километара река нестаје тј. увире у пећину, да би се после неколико километара поново појавила у саставу реке Ресавице. На 6 км од водопада налази се ловиште Валкалуци, што на влашком језику значи „тиха долина“.
Повратак истим путем до превоза. Предвиђен је обилазак манастира Манасија и долазак у Београд у вечерњим сатима.

Укупна дужина стазе-пешачења је 20 км, а висинска разлика је незнатна.

Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског савеза Србије:  http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности.

Потребна опрема: адекватна обућу и одећа, као и преобука у случају лошег времена. Понети храну и довољну количину течности.

Документа: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Храна: из ранца

Цена акције: 1.500 динара. 
Пријаве код водича уз аконтацију од 1000 динара и број планинарске књижице, четвртком од 19 ч, на састанку клуба, Војводе Шупљикца 31. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа

Водич: Живота Лазаревић МБ 667, тел. 064/169 99 27, zilijenvozd@yahoo.com

Док путујемо светом да бисмо нашли лепоту, морамо је понети са собом или је нећемо наћи. (Ралф Валдо Емерсон)