Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Šetnja po Kučajskim planinama – biseri istočne Srbije

06:30 – polazak sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice, prekoputa „Srboleka“ ( poželjno doći 15 minuta ranije). Vozimo se autoputem ka Velikoj Plani, isključenje za Svilajnac, preko Despotovca do Resavice, gde napuštamo prevoz. Usputne pauze po potrebi.

Pratimo reku Resavicu makadamskim putem koji preseca živopisne bukove šume Južnog kučaja kroz Barbušinu i Troglan Bare, pa preko Uvirala sve do dolaska do Prskala.
Vodapad Prskalo je stvorila najmaštovitija igra sunca, vode i krečnjaka, stvarajući u toj igri bigar, sedru, odnosno travertin. Vodopad je visok oko 15m i predstavlja jedan od najlepših u Srbiji zbog svog neobičnog piramidalnog oblika. Prskalo podseća na visoku, kamenu skulpturu i to je najneobičnija prirodna pojava na Kučaju. Uvek ima vode koja se može piti i nikad ne presušuje, čak i u letnjim periodima. Deo je reke Nekudovo, čiji je izvor u neposrednoj blizini pada tj. „prskanja”. Posle samo par kilometara reka nestaje tj. uvire u pećinu, da bi se posle nekoliko kilometara ponovo pojavila u sastavu reke Resavice. Na 6 km od vodopada nalazi se lovište Valkaluci, što na vlaškom jeziku znači „tiha dolina“.
Povratak istim putem do prevoza. Predviđen je obilazak manastira Manasija i dolazak u Beograd u večernjim satima.

Ukupna dužina staze-pešačenja je 20 km, a visinska razlika je neznatna.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srbije:  http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Potrebna oprema: adekvatna obuću i odeća, kao i preobuka u slučaju lošeg vremena. Poneti hranu i dovoljnu količinu tečnosti.

Dokumenta: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana: iz ranca

Cena akcije: 1.500 dinara. 
Prijave kod vodiča uz akontaciju od 1000 dinara i broj planinarske knjižice, četvrtkom od 19 č, na sastanku kluba, Vojvode Šupljikca 31. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća

Vodič: Života Lazarević MB 667, tel. 064/169 99 27, zilijenvozd@yahoo.com

Dok putujemo svetom da bismo našli lepotu, moramo je poneti sa sobom ili je nećemo naći. (Ralf Valdo Emerson)