Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Planinarski savez Beograda, Gradski sekretarijat za omladinu i sport i podmladak Planinarskog kluba „Radnički“ – „Klinci-planinci“ pozivaju vas na deveto tradicionalno okupljanje Planinarski podmladak Beograda na Rajcu23. i 24.03.2019. godine                                   

Pozivaju se mali planinari  svih beogradskih planinarskih  klubova na deveto        tradicionalno okupljanje na Rajcu – Rajskoj planini. Pozivamo vas na druženje, planinarenje i izučavanje planine i prirode, ili, kako je jedan naš mali drugar rekao: „izučavanje ‘Planinologije’ – nauke o planinama“.

Svih devet godina kako u martu idemo na Rajac, planina nas je različito dočekivala – jedne godine je bila odevena u snežnobelu, debelu bundu, nekad je bila prolećna, pitoma, nežna i suncem okupana. Nekad smo je nalazili ogrnutu maglom, kao da se skriva, a jedne godine smo na njoj slušali arije od zvonkog udaranja ledom okićenih grana… ali, nama je uvek interesantna.

Na Rajcu nas uvek čekaju iznenađenja, ali i tradicionalne palačinke koje spremaju naši drugari, odrasli planinari, na Dobrim vodama. Tradicionalna je i poseta našem drugaru Marku Grujiću, koji na Dobrim vodama deci pokazuje kako mogu da se zdravije hrane i da na planinu nose zdrave slatkiše, jednostavno napravljene, a bez aditiva…          

Krećemo u subotu,  23.03. 2019. godine u 8 časova iz ulice Agostina Neta, blok 70A, odmah preko puta Delta sitija u pravcu Savskog keja., dolazimo na Rajac oko 10 časova. Sledi razmeštanje po sobama:

Deca koja idu sa roditeljima mogu se smestiti u sobama sa 2, 3 ili 4 kreveta, a oni koji idu sami – u potkrovlju i ostalim sobama.

Polazimo na pešačku turu oko 13 časova: Planinarski dom  – Debelo brdo – Čanak – Šumska kuća – Dom izviđača – Planinarski dom „Čika Duško Jovanović“ – dužina staze oko 10 km. Ručak u planinarskom domu je oko 17 časova.
U večernjim časovima „MINI PLANINARSKA ŠKOLICA“  i  kviz o planinarenju sa nagradama:

Naš drugar Boris Pišot, koji drži obuke odraslim planinarima i kurseve o sigurnom boravku u prirodi, naučiće decu nekim osnovna znanjima koja bi trebalo da imamo svi kada boravimo na planini. Školica će imati teoretski i pokazni deo u prirodi. 
1.Osnovni podaci o opremi i pakovanju ranca.
2.Kako se snabdeti vodom, prečišćavanje i dezinfekcija.
3.Nekoliko kratkih informacija o pomoći prilikom povređivanja (žuljevi, ojedi, opekotine  od sunca, posekotine.)
4.Kako pripremiti ognjište i čaj od borovih iglica.
5.Kako napraviti improvizovano sklonište.
6.Kako i deca mogu bezbedno koristiti nož kad zatreba.
7.Priprema hleba na otvorenoj vatri.
8.Nekoliko osnovnih planinarskih čvorova…   

Nedelja  24.03.2019. god.  

Ustajanje u 7 časova,  doručak u 8 časova.
Polazak na pešačku turu do Dobrih voda (758m) preko vrha Rajca (848m), dužina staze 12km.(u odlasku i povratku.)
Tokom pešačenja Boris Pišot će pokazati kako odrediti strane sveta i pomoću čega to možemo uraditi, kako napraviti sklonište, zapaliti vatru bez šibica… Deca će biti aktivni učesnici, Borisovi pomagači. Na Dobrim vodama čekaće nas okrepljenje koje spremaju naši stariji drugari – palačinke i čaj (za odrasle kafa) i radionica o zdravoj hrani.
Povratak u dom na ručak predviđen je između 15:30 i 16 časova. Posle ručka – pakovanje, crtanje i izložba dečjih radova.

U Beograd se vraćamo oko 20 časova.

Cena za ovaj dvodnevni izlet je:

  • Za decu koja borave u 2, 3 i 4-tvorokrevetnim sobama sa tri obroka, spavanjem i prevozom  – 2500 dinara.
  • Za decu koja spavaju u potkrovlju sa tri obroka, spavanjem i prevozom – 2200 dinara (za ovu je varijantu potrebno imati vreću za spavanje).
  • Za odrasle – tri obroka, spavanje i prevoz – 2800 dinara.

*Cene su dotirane od strane PS Beograda.

Deca pokazuju svoju radost i oduševljenje prirodom i planinom. Dopustimo im da se slobodno kreću na čistom vazduhu, osnažuju i jačaju svoje telo i duh. Odrasli, pokažite da imate svest o tome da je priroda deci najveća, najprozračnija i najzanimljivija učionica i pustite decu da uče u rajskoj učionici na planini Rajac.       

Prijave kod vodiča:  Jagoda Noveski, tel. 060 751 32 97 i u PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, četvrtkom u 19 časova, zaključno sa 17.03.2019.      

Za akciju je potrebno uplatiti akontaciju od 1500 dinara i imati planinarsku  karticu sa uplaćenom članarinom za  2019 -tu godinu.

Vlada republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.