Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Usled ustaljenih i čestih odlazaka na tradicionalne i memorijalne uspone po Šar-planini, Korabu, Pelisteru… određene planine u Makedoniji bivaju zapostavljene i ne toliko često posećene. Jedna od takvih je Plačkovica u istočnoj Makedoniji, planinarima iz Srbije skoro nepoznata i neotkrivena.

Plačkovica se nalazi u istočnom delu Makedonije, najbliža gradu Štipu, i kao što joj samo ime kaže, obiluje sa puno vodenih tokova, rečica, vodopada, izvora, a većinom su to pritoke Bregalnice i Strumice, koje presecaju celu planinu. Najveći vodeni tok na planini je Zrnovska reka, čiji prelep kanjon preseca planinu, čime je Plačkovica presečena i podeljena na dva dela  – nazivaju ih istočna i zapadna Plačkovica.

Plačkovica je velika i prostrana planina čiji greben iznosi čitavih 34 km. Najveći vrh planine je Lisec (1754m), zatim Čupino brdo (1725m) i Bel kamen (1707m), a nalaze se na istočnoj Plačkovici. Najveći vrh zapadne Plačkovice je Turtel, sa 1689m. Najveći vrh planine, Lisec, zavučen je duboko unutar planine i ne postoji lak i brz način da se do njega dođe. Iako ne prelazi 2000m, za ovu avanturu biće vam potrebna izuzetna fizička kondicija. Plačkovica je takođe idealna planina za kondiciono pripremanje ekspedicija i zahtevnijih uspona.

8. mart , petak: Polazak u 23 časa sa parkinga Novobeogradske arene, iz Bulevara Zorana Đinđića.

9. mart, subota: Putujemo autoputem do Skoplja, zatim nastavljamo još 70 km do Štipa. Pauze ćemo praviti po potrebi, u Skoplju neće biti zadržavanja. Prvu dužu pauzu napravićemo u Štipu, gde ćemo se sresti sa našim prijateljima i lokalnim vodičem. Od Štipa nas čeka još sat vremena vožnje planinskim putevima do jednog od dva planinarska doma, koja aktivno rade na planini – dom  Vrteška ili  dom Džumaja. Dolazak je oko 6-7 časova ujutru. U koji od ova dva doma ćemo se smestiti, zavisi isključivo od vremenskih uslova na planini, te stoga molim da se pažljivo pročita dalja najava.
Nakon smeštanja u dom, ko želi može uraditi lakši treking po planini od 3-4 časa – uspon na neki lakši vrh, ili ćemo napraviti oko 10 km hoda i sačuvati energiju za ono što će nas čekati u nedelju. Ko želi, može da se odmara i preduzme neke slobodne aktivnosti.

10 mart, nedelja: Ustajanje u 5:30 časova i polazak ka vrhu Lisec. Postoje dve varijante da se dođe da vrha, a kojom ćemo ići, zavisiće od količine snega i vremenskih uslova kakvi budu bili u to vreme na planini. Od toga takođe zavisi i u kom planinarskom domu ćemo noćiti. Ova informacija biće defitivno poznata nekih nedelju dana pred polazak.

PRVA VARIJANTA:

U slučaju povoljnijeg i toplijeg vremena, gde bi usled manje snega tereni bili prohodniji, išlo bi se ovom varijantom. Noćili bismo u domu Vrteška na 1050m. Dom se nalazi na izuzetnoj lokaciji, u istoimenom selu Vrteška, u sastavu doma napravljena je i crkva.
Cela tura trajala bi oko 10 časova i potrebno je savladati 33 km i 1650 metra visinske razlike u usponu i spustu. Iako izuzetno zahtevna, ova staza pruža mogućnost da se vidi i prođe veći deo planine, kao i da se uživa na dugom, prelepom grebenu. Međutim, ukoliko uslovi budu nepovoljni, prćenje snega biće fizički iscrpljujuće, a rečne tokove na određenim mestima biće nemoguće premostiti. Kružnom stazom povratak bi takođe bio u dom Vrteška.

DRUGA VARIJANTA:

Pored sela Vrteška, na drugom kraju planine se nalazi grad Radoviš. Od njega se brzo stiže do planinarskog  dom Džumaja, na 1400 mnv, a tu je i luksuzni hotel Bel kamen. Ustajanje u 5:30 časova. Ovom varijantom bi se išlo u slučaju težih zimskih uslova. Dužina staze iznosila bi 25 km, sa visinskom razlikom ne većom od 1000 mnv, usled čega bismo zaobišli nabujale rečne tokove. Krajnja tačka, vrh Lisec, je izraženo piramidalnog oblika i sa njega se pruža fantastičan pogled. Postoji mogućnost eventualnog uspona na obližnji vrh Bel kamen (1707 m), što bi iziskivalo dodatnih 2-3 km hoda. Povratak je takođe u dom Džumaja. Trajanje ture je oko 8-9 č.

Prilikom kontaktiranja domova, iz doma Džumaja su poručili da će nam meštani Radoviša priuštiti tradicionalne makedonske pesme i muziku bez ikakve nadoknade, pošto se u domu Vrteška organizuje proslava 8.marta biciklističkog kluba iz Radoviša. U svakom slučaju, u ovim udaljenim seocima čeka nas izuzetno druženje sa srdačnim i toplim domaćinima.

Lokalni vodič biće nam naš prijatelj Aleksandar Mitev, jedan od najboljih planinara Štipa, osvajač mnogih svetskih vrhova.

Nakon povratka u dom u bilo kojoj od ove dve varijante, sledi pakovanje i polazak ka Beogradu. Dolazak u Beograd posle ponoći.

Molim planinare pre prijavljivanja da dobre razmotre nivo svoje kondicije i izdržljivosti. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti PSS:  http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Cena akcije:  60 eura (cena obuhvata prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama kroz Srbiju i Makedoniju, troškove hrane i noćenja vozača, kao i usluge lokalnog vodiča.

Oprema:  cipele, čeona lampa (sa rezervnim baterijama), štapovi, topla odeća, rezervna presvlaka.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019 godinu, pasoš ili lična karta, putno osiguranje (lična stvar pojedinca)

U cenu ne ulazi noćenje u domu – plaća svako sam sebi, po cenama koje važe za sve. Cena noćenja u domu Vrteška je 300 denara (5 eura), noćenje u domu Džumaja je 200 denara (3-3,5 eura). Nošenje vreće nije potebno. Takođe, 50 metara pored  doma Džumaja nalazi se i hotel Bel kamen, gde ako neko želi, može  noćiti za 15 eura (uračunat doručak i korišćenje spa centra).

Lokacija noćenja i varijanta uspona znaće se uoči akcije.

Hrana: U oba doma radi kuhinja. U domu Vrteška se može probati i originalna štipska pastrmajlija, autentični nacionalni specijalitet (cena 2-3 eura). Takođe, i u domu Džumaja su cene obroka više nego pristojne.

Vodič: Bojan Jelić,  MB 675, tel 064/031-0146, mejl; bokijelic3@gmail.com

Prijave uz pun iznos od 60 eura svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.
Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom, vraća se samo polovina sume.
U slučaju odustajanja na dan akcije, zadržava se kompletna uplata.