Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Фото: Wikipedia/MedievalMerchant

 

Села Рам и Затоње налазе се на обали Дунава, на самом почетку речне границе са Румунијом. Терен којим ћемо пешачити има све елементе пешчаре. Иако овај потез географски не припада Делиблатској пешчари, од ње је удаљен свега неколико стотина метара. Лепота овог предела је разноврсна – од карактеристичних дина, до брежуљака обраслих четинарима, изузетних видиковаца на обали Дунава, док део стазе води и уз саму реку.

Од овог места почиње да се издиже моћна Ђердапска клисура. Близина клисуре, те банатских пространих равница, као и саме реке чини да на овим брежуљцима непрекидно дува јак ветар. При топлим данима то може бити само додатно освежење.

Недеља, 13. мај

Полазак у 7 часова, изнајмљеним превозом са паркинга Арене у Бул. Зорана Ђинђића. На почетну тачку пешачења долазимо око 9:30. Првих пола сата одвојићемо за обилазак тврђаве Рам у истоименом селу. Специфичност овог места је и једина преостала скела на Дунаву, која редовно саобраћа до Старе Паланке на банатској страни. До села Затоње требаће нам око 3 сата лагане шетње, где ћемо направити дужу паузу код локалне продавнице.

Фото: Wikipedia/Mazbln

Повратак је истим путем с тим што ћемо једним делом променити трасу и последњих неколико километара ићи самом обалом реке. По повратку у Рам, имаћемо паузу за ручак у чувеној сеоској кафани, која је надалеко позната по рибљој чорби.

Укупна дужина стазе је око 18 км, терен нема тешке деонице па је зато погодан за све категорије планинара.

Дођите да заједно обиђемо скривене и мање познате пределе Србије, који својом лепотом остављају без даха.

Повратак у Београд најкасније до 20 часова.

ЦЕНА: 1.200 динара
У ЦЕНУ УЛАЗИ: превоз минибусом, организациони трошкови
ОПРЕМА: ципеле, посуда за воду
ДОКУМЕНТА: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину

ВОДИЧ: Бојан Јелић, 064/031-046, bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз аконтацију од 600 динара, сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.