Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Wikipedia/MedievalMerchant

 

Sela Ram i Zatonje nalaze se na obali Dunava, na samom početku rečne granice sa Rumunijom. Teren kojim ćemo pešačiti ima sve elemente peščare. Iako ovaj potez geografski ne pripada Deliblatskoj peščari, od nje je udaljen svega nekoliko stotina metara. Lepota ovog predela je raznovrsna – od karakterističnih dina, do brežuljaka obraslih četinarima, izuzetnih vidikovaca na obali Dunava, dok deo staze vodi i uz samu reku.

Od ovog mesta počinje da se izdiže moćna Đerdapska klisura. Blizina klisure, te banatskih prostranih ravnica, kao i same reke čini da na ovim brežuljcima neprekidno duva jak vetar. Pri toplim danima to može biti samo dodatno osveženje.

Nedelja, 13. maj

Polazak u 7 časova, iznajmljenim prevozom sa parkinga Arene u Bul. Zorana Đinđića. Na početnu tačku pešačenja dolazimo oko 9:30. Prvih pola sata odvojićemo za obilazak tvrđave Ram u istoimenom selu. Specifičnost ovog mesta je i jedina preostala skela na Dunavu, koja redovno saobraća do Stare Palanke na banatskoj strani. Do sela Zatonje trebaće nam oko 3 sata lagane šetnje, gde ćemo napraviti dužu pauzu kod lokalne prodavnice.

Foto: Wikipedia/Mazbln

Povratak je istim putem s tim što ćemo jednim delom promeniti trasu i poslednjih nekoliko kilometara ići samom obalom reke. Po povratku u Ram, imaćemo pauzu za ručak u čuvenoj seoskoj kafani, koja je nadaleko poznata po ribljoj čorbi.

Ukupna dužina staze je oko 18 km, teren nema teške deonice pa je zato pogodan za sve kategorije planinara.

Dođite da zajedno obiđemo skrivene i manje poznate predele Srbije, koji svojom lepotom ostavljaju bez daha.

Povratak u Beograd najkasnije do 20 časova.

CENA: 1.200 dinara
U CENU ULAZI: prevoz minibusom, organizacioni troškovi
OPREMA: cipele, posuda za vodu
DOKUMENTA: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu

VODIČ: Bojan Jelić, 064/031-046, bokijelic3@gmail.com

Prijave uz akontaciju od 600 dinara, svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.