Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Риси је највиши врх Пољске. Налази се на јужном делу земље, на планинском масиву Високе Татре, на самој граници са Словачком. Иако висок свега 2499 м, Риси је захтева поштовање и максимално озбиљан приступ. Зимско пењање Рисија са пољске стране убраја се у изузетне планинарске подвиге.

До врха постоје две стазе – такозване Пољска и Словачка рута. Словачка је лакша, прилагођена рекреативцима и туристима, док је успон Пољском страном неупоредиво тежи и изискује велике кондиционе и техничке напоре. Наш успон вршићемо из Пољске.

Четвртак – 21. септембар – Полазак у 22 сата, окупљање код Арене на Новом Београду, код главног улаза у Булевару Зорана
Ђинђића. Путујемо преко Мађарске и Словачке, до крајњег одредишта Закопана.

Петак – 22. септембар – Долазак у Закопане у раним јутарњим сатима. Направићемо паузу за обилазак и разгледање града. Пауза неће бити дужа од 2 сата. Након тога крећемо ка планини и национаном парку који се налази недалеко од самога града. Возило не може ући у национални парк. Од паркинга до дома пешачићемо 6-7 км по равном асфалтном путу. Могу се рентирати и традиоционални фијакери који возе посетиоце до Морског ока.

Сместићемо се у планинарском дому на највећем и централном језеру „Морско око“. Након смештања и кратког одмора, направићемо трекинг туру на некој од многобројних стаза по Високим Татарама, које су све беспрекорно обележене и маркиране. Дом поседује кухињу и ресторан, а тереса и поглед на језеро чине невероватан угођај.

Субота – 23. септембар – Устајање у 6 сати, полазак на планину у седам. Целодневна активност биће успон и силазак са Рисија. Оно што чини успон са Пољске стране специфичним јесу језера која се налазе вертикално једно изнад другог. Ово је редак и јединствен природни феномен. На 300м изнад језера Морско око, налази се скоро идентично језеро које кроз малу пукотину отиче и формира језеро које се налази испод. Током целог успона и спуста имаћемо поглед на ова два невероватна језера. Након
другог (горњег) језера почиње успон под изузетно стрмим и тешким нагибом који ће трајати до самог изласка на врх. Нагиб на појединим местима долази и до невероватних 60 степени. Пењање по таквом терену захтеваће велику концентрацију, јер мале непажње могу изазвати неприлике.

Паузе и застајања биће ретки, јер сам терен не дозвољава луксуз и опуштање на које смо углавном навикли. Последњих 50-100 метара успона чини стеновити гребен који је осигуран ужадима и металним гелендерима, што омогућава сигурнији и безбеднији излазак на врх. Након паузе и сликања на врху, чека нас силазак истом стазом, где ће такође требати доста стрпљења
при отпењавању. Након доласка у дом, одмор и слободне активности. Ноћење.

Недеља – 24. септембар – Паковање и полазак ка Закопанима. Пауза у граду – не више од једног сата. При повратку посетићемо Будимпешту. Време боравка у Будимпешти износиће 3 сата. Долазак у Београд у вечерњним сатима.

ЦЕНА: 100 еура, на бази 8 учесника.
У цену улази: превоз изнајмљеним комбијем, путарине, два ноћења у планинарском дому, цене паркирања возила, такса за национални парк.

ОПРЕМА: за вискогорске услове, шлем обавезан (могуће изнајмити у ПК „Раднички“)
ДОКУМЕНТА: пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017 годину, путно осигурање.

ВОДИЧИ:
Мира Антић, 064/1747427, antic.d.mira@gmail.com
Бојан Јелић, 064/0310146 , bokijelic3@gmail.com

Обавезна уплата аконтације 50 евра у просторијама клуба четвртком од 19 часова, улица Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.