Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Risi je najviši vrh Poljske. Nalazi se na južnom delu zemlje, na planinskom masivu Visoke Tatre, na samoj granici sa Slovačkom. Iako visok svega 2499 m, Risi je zahteva poštovanje i maksimalno ozbiljan pristup. Zimsko penjanje Risija sa poljske strane ubraja se u izuzetne planinarske podvige.

Do vrha postoje dve staze – takozvane Poljska i Slovačka ruta. Slovačka je lakša, prilagođena rekreativcima i turistima, dok je uspon Poljskom stranom neuporedivo teži i iziskuje velike kondicione i tehničke napore. Naš uspon vršićemo iz Poljske.

Četvrtak – 21. septembar – Polazak u 22 sata, okupljanje kod Arene na Novom Beogradu, kod glavnog ulaza u Bulevaru Zorana
Đinđića. Putujemo preko Mađarske i Slovačke, do krajnjeg odredišta Zakopana.

Petak – 22. septembar – Dolazak u Zakopane u ranim jutarnjim satima. Napravićemo pauzu za obilazak i razgledanje grada. Pauza neće biti duža od 2 sata. Nakon toga krećemo ka planini i nacionanom parku koji se nalazi nedaleko od samoga grada. Vozilo ne može ući u nacionalni park. Od parkinga do doma pešačićemo 6-7 km po ravnom asfaltnom putu. Mogu se rentirati i tradiocionalni fijakeri koji voze posetioce do Morskog oka.

Smestićemo se u planinarskom domu na najvećem i centralnom jezeru „Morsko oko“. Nakon smeštanja i kratkog odmora, napravićemo treking turu na nekoj od mnogobrojnih staza po Visokim Tatarama, koje su sve besprekorno obeležene i markirane. Dom poseduje kuhinju i restoran, a teresa i pogled na jezero čine neverovatan ugođaj.

Subota – 23. septembar – Ustajanje u 6 sati, polazak na planinu u sedam. Celodnevna aktivnost biće uspon i silazak sa Risija. Ono što čini uspon sa Poljske strane specifičnim jesu jezera koja se nalaze vertikalno jedno iznad drugog. Ovo je redak i jedinstven prirodni fenomen. Na 300m iznad jezera Morsko oko, nalazi se skoro identično jezero koje kroz malu pukotinu otiče i formira jezero koje se nalazi ispod. Tokom celog uspona i spusta imaćemo pogled na ova dva neverovatna jezera. Nakon
drugog (gornjeg) jezera počinje uspon pod izuzetno strmim i teškim nagibom koji će trajati do samog izlaska na vrh. Nagib na pojedinim mestima dolazi i do neverovatnih 60 stepeni. Penjanje po takvom terenu zahtevaće veliku koncentraciju, jer male nepažnje mogu izazvati neprilike.

Pauze i zastajanja biće retki, jer sam teren ne dozvoljava luksuz i opuštanje na koje smo uglavnom navikli. Poslednjih 50-100 metara uspona čini stenoviti greben koji je osiguran užadima i metalnim gelenderima, što omogućava sigurniji i bezbedniji izlazak na vrh. Nakon pauze i slikanja na vrhu, čeka nas silazak istom stazom, gde će takođe trebati dosta strpljenja
pri otpenjavanju. Nakon dolaska u dom, odmor i slobodne aktivnosti. Noćenje.

Nedelja – 24. septembar – Pakovanje i polazak ka Zakopanima. Pauza u gradu – ne više od jednog sata. Pri povratku posetićemo Budimpeštu. Vreme boravka u Budimpešti iznosiće 3 sata. Dolazak u Beograd u večernjnim satima.

CENA: 100 eura, na bazi 8 učesnika.
U cenu ulazi: prevoz iznajmljenim kombijem, putarine, dva noćenja u planinarskom domu, cene parkiranja vozila, taksa za nacionalni park.

OPREMA: za viskogorske uslove, šlem obavezan (moguće iznajmiti u PK „Radnički“)
DOKUMENTA: pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017 godinu, putno osiguranje.

VODIČI:
Mira Antić, 064/1747427, antic.d.mira@gmail.com
Bojan Jelić, 064/0310146 , bokijelic3@gmail.com

Obavezna uplata akontacije 50 evra u prostorijama kluba četvrtkom od 19 časova, ulica Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.