Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Подмладак ПК „Раднички“ Београд, КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ, позива другаре на једну од наших најлепших планина – Ртањ, чиме бисмо подржали акцију ПК “Шиљак” Бољевац, коју овај клуб већ традиционално одржава – БАМБИ УСПОН НА РТАЊ.

Ртањ припада Карпатским планинама, налази се око 200 километара југоисточно од Београда. Једна је од наших култних планина око које се везују мистериозне приче – од тога да је вештачка творевина јер је савршеног пирамидалног облика, до тога да се на њој виђају ванземаљци и летећи тањири. Оно што је сигурно јесте да је ова планина занимљива планинарима, истраживачима и ботаничарима. Станиште je биљке Ramonda Serbica коју је открио Јосиф Панчић, а која има способност привидно одсутног живота, па је зову још и биљка-феникс. Ртањ је станиште и надалеко познатог ртањског чаја, тачније биљке планински чубар, изузетно лековите биљке овог подручја. Планинари своју планинарску годину почињу успоном на ову планину – Божићни успон на Ртањ.

Надамо се да ће ова акција ПК ”Шиљак” Бољевац, jедног дана постати републичка и да ће се по Ртњу пењати  деца из разних делова Србије.

– Полазак 14.09.2018. – петак  у 17 часова из Скерлићеве улице, код Храма Св. Саве. Путујемо ауто-путем ка Параћину, а затим настављамо ка Зајечару и  Грзи. Морамо кренути дан раније због даљине и због тога што акција почиње већ у 8 часова.
– око 20 – 20:30 смештамо се у собе планинарског дома „Ђорђе Живковић“ (ПК „Јаворак“ Параћин), вечерамо, а око 21:30 одлазимо на спавање.
15.09.2018. – субота
– устајање у 6 часова. Спремање и доручак до 7 часова, како бисмо на време, аутобусом стигли до насеља Ртањ и пошли на успон са домаћинима акције. На успон идемо јужном страном планине. Стаза вијуга серпентинама и до врха треба савладати висинску разлику од око 960 метара. Уз доста пауза и одмарања, на врху би требало да будемо до 12:30 – 13 часова. На врху ће организатор акције поделити учесницима беџеве и захвалнице.
– у подножје планине стижемо до 16 часова, одакле се аутобусом превозимо назад ка Грзи, тј. ка ресторану „Колиба“, где ручамо око 17 часова. 
– око 18:30 крећемо ка Београду, где стижемо до 22 часа.

ОПРЕМА: гојзерице, слојевита одећа, пресвлака, резервне чарапе и патике, заштита од кише и сунца, мали ранац са по 2 боце од пола литра воде, храна (сендвичи, слаткиши, воће) – потребна за вечеру, доручак и успон.

ЦЕНА: 3200 динара обухвата превоз, путарине, смештај у дому, ручак. 

Пријаве закључно са 11.09.2018. уз аконтацију од 2000 динара на састанку клуба ПК „Раднички“, Војводе Шупљикца 31, четвртком од 19 часова, или уплата пост нет упутницом. За учешће на акцији је потребна планинарска картица за плаћеном чланарином за ову годину.

ВОДИЧ: Јагода Новески – тел. 060 751 32 97