Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Podmladak PK „Radnički“ Beograd, KLINCI PLANINCI, poziva drugare na jednu od naših najlepših planina – Rtanj, čime bismo podržali akciju PK “Šiljak” Boljevac, koju ovaj klub već tradicionalno održava – BAMBI USPON NA RTANJ.

Rtanj pripada Karpatskim planinama, nalazi se oko 200 kilometara jugoistočno od Beograda. Jedna je od naših kultnih planina oko koje se vezuju misteriozne priče – od toga da je veštačka tvorevina jer je savršenog piramidalnog oblika, do toga da se na njoj viđaju vanzemaljci i leteći tanjiri. Ono što je sigurno jeste da je ova planina zanimljiva planinarima, istraživačima i botaničarima. Stanište je biljke Ramonda Serbica koju je otkrio Josif Pančić, a koja ima sposobnost prividno odsutnog života, pa je zovu još i biljka-feniks. Rtanj je stanište i nadaleko poznatog rtanjskog čaja, tačnije biljke planinski čubar, izuzetno lekovite biljke ovog područja. Planinari svoju planinarsku godinu počinju usponom na ovu planinu – Božićni uspon na Rtanj.

Nadamo se da će ova akcija PK ”Šiljak” Boljevac, jednog dana postati republička i da će se po Rtnju penjati  deca iz raznih delova Srbije.

– Polazak 14.09.2018. – petak  u 17 časova iz Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv. Save. Putujemo auto-putem ka Paraćinu, a zatim nastavljamo ka Zaječaru i  Grzi. Moramo krenuti dan ranije zbog daljine i zbog toga što akcija počinje već u 8 časova.
– oko 20 – 20:30 smeštamo se u sobe planinarskog doma „Đorđe Živković“ (PK „Javorak“ Paraćin), večeramo, a oko 21:30 odlazimo na spavanje.
15.09.2018. – subota
– ustajanje u 6 časova. Spremanje i doručak do 7 časova, kako bismo na vreme, autobusom stigli do naselja Rtanj i pošli na uspon sa domaćinima akcije. Na uspon idemo južnom stranom planine. Staza vijuga serpentinama i do vrha treba savladati visinsku razliku od oko 960 metara. Uz dosta pauza i odmaranja, na vrhu bi trebalo da budemo do 12:30 – 13 časova. Na vrhu će organizator akcije podeliti učesnicima bedževe i zahvalnice.
– u podnožje planine stižemo do 16 časova, odakle se autobusom prevozimo nazad ka Grzi, tj. ka restoranu „Koliba“, gde ručamo oko 17 časova. 
– oko 18:30 krećemo ka Beogradu, gde stižemo do 22 časa.

OPREMA: gojzerice, slojevita odeća, presvlaka, rezervne čarape i patike, zaštita od kiše i sunca, mali ranac sa po 2 boce od pola litra vode, hrana (sendviči, slatkiši, voće) – potrebna za večeru, doručak i uspon.

CENA: 3200 dinara obuhvata prevoz, putarine, smeštaj u domu, ručak. 

Prijave zaključno sa 11.09.2018. uz akontaciju od 2000 dinara na sastanku kluba PK „Radnički“, Vojvode Šupljikca 31, četvrtkom od 19 časova, ili uplata post net uputnicom. Za učešće na akciji je potrebna planinarska kartica za plaćenom članarinom za ovu godinu.

VODIČ: Jagoda Noveski – tel. 060 751 32 97