Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

PK „Radnički“ organizuje uspon na jednu od naših najlepših planina za T-PLANINCE i klince sa dobrom kondicijom, ali i one starije, koji mogu da ih prate…

Jovan Cvijić je nazvao Suvu planinu ”Alpima na jugu Srbije”, a zbog njenih okomitih stena na severnoj strani planine, poredio je sa Velebitom. Zbog karakterističnog oblika, reljefa i građe svakako je dragulj jugoistočne Srbije. Pripada grupi Karpatsko-Balkanskih planina i prostire se pravcem severozapad-jugoistok. Masiv sa pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica je sedimenata različite starosti, gde je nađeno 128 endemičnih vrsta flore, 129 vrsta ptica i kao takav zakonom je zaštićen kao rezervat prirode i objekat geonasleđa Srbije.

PLAN akcije

Polazimo u subotu, 25.03.2017. iz Skerlićeve ul. (kod Hrama Sv. Save) u 06.č.ujutro. Putujemo auto-putem ka Nišu, a zatim ka Bojaninim vodama, odakle počinje uspon (računamo da ćemo krenuti na uspon oko 10:30 i da će sa pauzama trajati najviše 4 časa.

Bojanine vode, 850m. – Devojački grob, 1311m. – Trem, 1810m. – ukupno oko 1000m. uspona.

Silazak je istom stazom, do Bojaninih voda oko 16-16:30. Odatle nastavljamo autobusom ka Niškoj Banji (17km.) i restoranu „Gurmanova tajna“ ,gde smo na odmoru i ručku.

Za Beograd krećemo oko 18-18:30 gde stižemo najdalje oko 22:00.

OPREMA

Obavezne su gojzerice, jakna sa kapuljačom, kapa, rukavice, rezervne čarape, slojevito se obući… presvlaka, ranac sa 1,5 l vode, podeljene u 3 male boce, neki sendviči, voće, suvo voće ili neki slatkiš, za brzo vraćanje energije…

Cena ove akcije, bez ručka je 2500 din. Sa ručkom u restoranu – 3000 din.
Cena obuhvata – prevoz, putarinu, troškove vozača i vodiča…

Prijave, zaključno sa 20. martom kod vodiča ili na sastancima u Klubu, četvrtkom od 19 časova.

VODIČI: Nenad Carević i Jagoda Noveski.