Из дневника једне планинарке – Дивно сећање на Проклетије 1982. године

//Из дневника једне планинарке – Дивно сећање на Проклетије 1982. године

Тачно пре четрдесет година, дочекала сам Нову, 1982. годину у  планинарском  дому  Радничког, “Бранко Котлајић“, на Проклетијама.  Путовање је било у организацији Планинарског друштва ’’Рудар – Геолог’’, које су чинили студенти Рударско-геолошког факултета из Београда и њихови симпатизери. ПД ’’Рудар – Геолога’’ више нема,  али су његови чланови наставили да походе планине, као истакнути и искусни планинарски водичи или једноставно само као љубитељи природе и планина.

Наиме, те давне  ’82. године, када се наша земља звала Југославија и када смо живели од “Вардара па до Триглава“, бројна група планинара, студената Београдског универзитета,  упутила се у новогодишњу планинарску авантуру на Проклетијама. Први дан се пешачило од планинарског дома  до карауле у Грнчару где смо имали договорен сусрет са нашим војницима-граничарима. Сусрет је био срдачан, а посебно  занимљиво је било  играње са њиховим псима – дресираним немачким овчарима, док смо  голим оком могли да приметимо како се албански војници с друге стране ужурбано крећу према заклону када су угледали гомилу људи око карауле.

Дом у то време није имао ни струју ни воду, али то је само повећавало чаролију нашег новогодишњег ужитка. Топили смо снег како бисмо обезбедили воду за пиће и припремање хране. Ложили смо ватру и уз војнички пасуљ, ванилице, светлост свећа, звуке хармонике, песму и игру дочекали  Нову годину.

Следећег дана, када се одморило од дочека, изведен је и новогодишњи успон на Очњак.  Успон је изведен у две навезе, у захтевним, напорним и суровим зимским условима, али на срећу и задовољство свих нас успешно се завршио. Били смо препоносни на успех наших другара, планинара-високогораца.

На повратку кући, у центру Гусиња, док смо чекали превоз, на тепиху од снега и леда, уз хармонику и са ранчевима на леђима играло се коло док су мештани излазили из кућа и са осмехом поздрављали веселу дружину. 

Четрдесет година касније, могу само да констатујем да је то био један од мојих лепших дочека.

Мр Снежана Мијаљевић Шобот

Са граничарима

Сећање на Проклетије 1982

Испред карауле

2022-12-19T12:46:55+00:00