Iz dnevnika jedne planinarke – Divno sećanje na Prokletije 1982. godine

//Iz dnevnika jedne planinarke – Divno sećanje na Prokletije 1982. godine

Tačno pre četrdeset godina, dočekala sam Novu, 1982. godinu u  planinarskom  domu  Radničkog, “Branko Kotlajić“, na Prokletijama.  Putovanje je bilo u organizaciji Planinarskog društva ’’Rudar – Geolog’’, koje su činili studenti Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda i njihovi simpatizeri. PD ’’Rudar – Geologa’’ više nema,  ali su njegovi članovi nastavili da pohode planine, kao istaknuti i iskusni planinarski vodiči ili jednostavno samo kao ljubitelji prirode i planina.

Naime, te davne  ’82. godine, kada se naša zemlja zvala Jugoslavija i kada smo živeli od “Vardara pa do Triglava“, brojna grupa planinara, studenata Beogradskog univerziteta,  uputila se u novogodišnju planinarsku avanturu na Prokletijama. Prvi dan se pešačilo od planinarskog doma  do karaule u Grnčaru gde smo imali dogovoren susret sa našim vojnicima-graničarima. Susret je bio srdačan, a posebno  zanimljivo je bilo  igranje sa njihovim psima – dresiranim nemačkim ovčarima, dok smo  golim okom mogli da primetimo kako se albanski vojnici s druge strane užurbano kreću prema zaklonu kada su ugledali gomilu ljudi oko karaule.

Dom u to vreme nije imao ni struju ni vodu, ali to je samo povećavalo čaroliju našeg novogodišnjeg užitka. Topili smo sneg kako bismo obezbedili vodu za piće i pripremanje hrane. Ložili smo vatru i uz vojnički pasulj, vanilice, svetlost sveća, zvuke harmonike, pesmu i igru dočekali  Novu godinu.

Sledećeg dana, kada se odmorilo od dočeka, izveden je i novogodišnji uspon na Očnjak.  Uspon je izveden u dve naveze, u zahtevnim, napornim i surovim zimskim uslovima, ali na sreću i zadovoljstvo svih nas uspešno se završio. Bili smo preponosni na uspeh naših drugara, planinara-visokogoraca.

Na povratku kući, u centru Gusinja, dok smo čekali prevoz, na tepihu od snega i leda, uz harmoniku i sa rančevima na leđima igralo se kolo dok su meštani izlazili iz kuća i sa osmehom pozdravljali veselu družinu. 

Četrdeset godina kasnije, mogu samo da konstatujem da je to bio jedan od mojih lepših dočeka.

Mr Snežana Mijaljević Šobot

Sa graničarima

Ispred karaule

2022-12-19T12:46:55+00:00