Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ПОЛАЗАК:  у 06:30 са паркинга Устаничке 125 ц , а паузу правимо на пола сата у неком од успутних ресторана. Око 10:00h требало би да кренемо на успон.

Акцију започињемо испред планинарског дома „Суваја“ у кањону Ресаве, на 376 мнв. Важно је рећи да је дом изградио Јулије Драшкоци, који се сматра зачетником планинарења у Србији, па се у неку руку и Бељаница може сматрати колевком домаћег планинарства.

Придружићемо се ПД Бељаница на ТРАДИЦИОНАЛНОМ 39. СУСРЕТУ планинара на Бељаници „Поздрав пролећу у планинама“.

После свечаног отварања сусрета испред Планинарског дома, кренуће се у три правца у групама по жељи и то до :

  1. Врха Бељанице (1339 мнв), 17 км
  2. Ресавске пећине преко Бабине главе, 5-6 км
  3. Водопада Велико врело, 3-4 км

Успон је у  почетку благ, а стаза води преко ливада и кроз воћњаке до Церјака. Ту можемо обићи видиковац Мечија леска, направити кратку паузу и наставити даље, преко Дугог дола, до извора и места за следећу паузу. Код извора престаје зона пашњака и почињу букове шуме, али и успон од око 450мнв до самог врха. Уз озбиљан нагиб који је пред нама, успон може да буде прилично напоран. Међутим, огромна стабла прелепе букове шуме кроз коју нас води стаза олакшавају пешачење. Наша награда није само поглед са врха, већ одмах по изласку из букове шуме пред нама се указује лепа травната висораван, прошарана  многобројним кречњачким стенама. Шетња ивицом висоравни пружа могућност разгледања клисуре реке Ресаве, која је заштићена  као Регионални парк природе „Горња Ресава“.

Дужина планиране трасе износи 17 км , са висинском разликом од 950м. Након завршеног пешачења, окрепићемо се у ресторану, а полазимо у 20 часова.

ОПРЕМА: гојзерице, ранац са водом и храном за успут, камашне, штапови за ходање, одећа прилагођена времену, слојевита, заштита од ветра и евентуалних падавина.

ЦЕНА: 1.500 дин за чланове Клуба (за групу од 40 учесника, цена се умањује за 200 дин)

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба, четвртком у 19.00