Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

POLAZAK:  u 06:30 sa parkinga Ustaničke 125 c , a pauzu pravimo na pola sata u nekom od usputnih restorana. Oko 10:00h trebalo bi da krenemo na uspon.

Akciju započinjemo ispred planinarskog doma „Suvaja“ u kanjonu Resave, na 376 mnv. Važno je reći da je dom izgradio Julije Draškoci, koji se smatra začetnikom planinarenja u Srbiji, pa se u neku ruku i Beljanica može smatrati kolevkom domaćeg planinarstva.

Pridružićemo se PD Beljanica na TRADICIONALNOM 39. SUSRETU planinara na Beljanici „Pozdrav proleću u planinama“.

Posle svečanog otvaranja susreta ispred Planinarskog doma, krenuće se u tri pravca u grupama po želji i to do :

  1. Vrha Beljanice (1339 mnv), 17 km
  2. Resavske pećine preko Babine glave, 5-6 km
  3. Vodopada Veliko vrelo, 3-4 km

Uspon je u  početku blag, a staza vodi preko livada i kroz voćnjake do Cerjaka. Tu možemo obići vidikovac Mečija leska, napraviti kratku pauzu i nastaviti dalje, preko Dugog dola, do izvora i mesta za sledeću pauzu. Kod izvora prestaje zona pašnjaka i počinju bukove šume, ali i uspon od oko 450mnv do samog vrha. Uz ozbiljan nagib koji je pred nama, uspon može da bude prilično naporan. Međutim, ogromna stabla prelepe bukove šume kroz koju nas vodi staza olakšavaju pešačenje. Naša nagrada nije samo pogled sa vrha, već odmah po izlasku iz bukove šume pred nama se ukazuje lepa travnata visoravan, prošarana  mnogobrojnim krečnjačkim stenama. Šetnja ivicom visoravni pruža mogućnost razgledanja klisure reke Resave, koja je zaštićena  kao Regionalni park prirode „Gornja Resava“.

Dužina planirane trase iznosi 17 km , sa visinskom razlikom od 950m. Nakon završenog pešačenja, okrepićemo se u restoranu, a polazimo u 20 časova.

OPREMA: gojzerice, ranac sa vodom i hranom za usput, kamašne, štapovi za hodanje, odeća prilagođena vremenu, slojevita, zaštita od vetra i eventualnih padavina.

CENA: 1.500 din za članove Kluba (za grupu od 40 učesnika, cena se umanjuje za 200 din)

PRIJAVLJIVANJE i informacije na sastancima Kluba, četvrtkom u 19.00