Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

НЕДЕЉА НА ФРУШКАЋУ – 11.11.2017.

Полазак – 7:00 испред општине Нови Београд.

До 8:30 стижемо до улаза у национални парк Фрушка гора. Одатле се пењемо стазицом до планинарског дома Стражилово где ћемо у пријатном амбијенту дома направити кратку паузу за кафу и окрепу пред почетак шетње.

Крећемо од дома даље стазом кроз шуму до малог излетишта Астал, а затим до ТВ торња на Иришком венцу.  Затим продужавамо даље шетњу и стижемо до манастира Гргетег, манастира Велика Ремета и гроба Бранка Радичевића.

Након тога једна група може комбијем да продужи до Сремских Карловаца а друга поново до дома на Стражилову а затим пешке гребенском стазом до Сремских Карловаца (дужина ове стазе од дома до Сремских Карловаца је око 5 км).

У Сремским Карловцима се групе спајају и праве паузу. Постоји мноштво лепих локала у којима се можемо опустити уз кафу, вино, понеки колачић или рибљу чорбу у чарди на обали Дунава (ако будемо имали времена за то).

Постоји могућност посете првој гимназији у Србији, која је данас уједно и школа и музеј.

Након паузе од око сат времена крећемо ка Београду. Долазак у Београд до 20:00.

Дужина стазе је 15-20 километара и предвиђена је за право правцијато опуштено уживање у природи и дружењу.

Фрушка гора је проглашена националним парком 1960. године и простире се дужином од око 75 км, а ширином 12,15 км. Заузима површину од око 266 квадратних километара. Долине и падине Фрушке горе прекривене су ливадама, пашњацима и житним пољима; на падинама су воћњаци и виногради, а делови виши од 300м обрасли су густом листопадном шумом.

На Фрушкој гори се налази право православно царство у малом, па не чуди зашто се за Фрушку гору често може чути назив Српска Света Гора или Мала Света Гора.

Манастир Гргетег је најбројнији женски манастир у Срем и спада у други по бројности у Србији. Ни данас се са сигурношћу не зна чија је ово задужбина као ни тачно време градње. Сматра се да је задужбина српског деспота Вука Бранковића и да је подигнут
1471. (односно 1459) године. Значајан је, између осталог, због иконостаса који је радио чувени сликар Урош Предић 1902. године.

Манастир Велика Ремета је, према народном веровању, саградио српски краљ Драгутин крајем 13. и почетком 14.века. Главна црква манастира је посвећена Светом Димитрију а у оквиру манастирског комплекса се, уз конак налазе, и капеле посвећена Светом Јовану Крститељу и Успењу Пресвете Богородице. Чувен је по звонику величине осмоспратне зграде. Ово је једини манастир на Фрушкој Гори који има иконописачку радионицу.

 

ЦЕНА: 1.000,00 дин.
У цену акције улази: превоз изнајмљеним возилом, такса за национални парк, организациони трошкови.
Опрема: планинарске ципеле, заштита од кише, вода, храна из ранца.
Потребно: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017 годину.

Водичи акције и пријаве:

Биљана Лукић – 064/ 11-56- 276 lukicbil13@gmail.com
Бојан Јелић – 064/ 031–01–146 bokijelic3@gmail.com

Обавезна уплата аконтације од 500 дин, у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст – на састанку друштва, сваког четвртка од 19:00. У случају одустајања потребно је пронаћи замену. Уплаћена аконтација се не враћа.