Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

NEDELJA NA FRUŠKAĆU – 11.11.2017.

Polazak – 7:00 ispred opštine Novi Beograd.

Do 8:30 stižemo do ulaza u nacionalni park Fruška gora. Odatle se penjemo stazicom do planinarskog doma Stražilovo gde ćemo u prijatnom ambijentu doma napraviti kratku pauzu za kafu i okrepu pred početak šetnje.

Krećemo od doma dalje stazom kroz šumu do malog izletišta Astal, a zatim do TV tornja na Iriškom vencu.  Zatim produžavamo dalje šetnju i stižemo do manastira Grgeteg, manastira Velika Remeta i groba Branka Radičevića.

Nakon toga jedna grupa može kombijem da produži do Sremskih Karlovaca a druga ponovo do doma na Stražilovu a zatim peške grebenskom stazom do Sremskih Karlovaca (dužina ove staze od doma do Sremskih Karlovaca je oko 5 km).

U Sremskim Karlovcima se grupe spajaju i prave pauzu. Postoji mnoštvo lepih lokala u kojima se možemo opustiti uz kafu, vino, poneki kolačić ili riblju čorbu u čardi na obali Dunava (ako budemo imali vremena za to).

Postoji mogućnost posete prvoj gimnaziji u Srbiji, koja je danas ujedno i škola i muzej.

Nakon pauze od oko sat vremena krećemo ka Beogradu. Dolazak u Beograd do 20:00.

Dužina staze je 15-20 kilometara i predviđena je za pravo pravcijato opušteno uživanje u prirodi i druženju.

Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom 1960. godine i prostire se dužinom od oko 75 km, a širinom 12,15 km. Zauzima površinu od oko 266 kvadratnih kilometara. Doline i padine Fruške gore prekrivene su livadama, pašnjacima i žitnim poljima; na padinama su voćnjaci i vinogradi, a delovi viši od 300m obrasli su gustom listopadnom šumom.

Na Fruškoj gori se nalazi pravo pravoslavno carstvo u malom, pa ne čudi zašto se za Frušku goru često može čuti naziv Srpska Sveta Gora ili Mala Sveta Gora.

Manastir Grgeteg je najbrojniji ženski manastir u Srem i spada u drugi po brojnosti u Srbiji. Ni danas se sa sigurnošću ne zna čija je ovo zadužbina kao ni tačno vreme gradnje. Smatra se da je zadužbina srpskog despota Vuka Brankovića i da je podignut
1471. (odnosno 1459) godine. Značajan je, između ostalog, zbog ikonostasa koji je radio čuveni slikar Uroš Predić 1902. godine.

Manastir Velika Remeta je, prema narodnom verovanju, sagradio srpski kralj Dragutin krajem 13. i početkom 14.veka. Glavna crkva manastira je posvećena Svetom Dimitriju a u okviru manastirskog kompleksa se, uz konak nalaze, i kapele posvećena Svetom Jovanu Krstitelju i Uspenju Presvete Bogorodice. Čuven je po zvoniku veličine osmospratne zgrade. Ovo je jedini manastir na Fruškoj Gori koji ima ikonopisačku radionicu.

 

CENA: 1.000,00 din.
U cenu akcije ulazi: prevoz iznajmljenim vozilom, taksa za nacionalni park, organizacioni troškovi.
Oprema: planinarske cipele, zaštita od kiše, voda, hrana iz ranca.
Potrebno: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017 godinu.

Vodiči akcije i prijave:

Biljana Lukić – 064/ 11-56- 276 lukicbil13@gmail.com
Bojan Jelić – 064/ 031–01–146 bokijelic3@gmail.com

Obavezna uplata akontacije od 500 din, u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst – na sastanku društva, svakog četvrtka od 19:00. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu. Uplaćena akontacija se ne vraća.