Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.
Човек спозна себе кад спозна своје границе…
Уколико сте спремни за авантуру пођите у један од најнепроходнијих кањона да га освојите, а себе победите…
 

Свако ко прође кроз Лазарев кањон, схватиће његову неописиву лепоту коју чине Лавља врата, Лазарева кула, бројне пећине, реке Микуљ, Демизлок и Веј. Импозантних је димензија са тесно склопљеним литицама које достижу висину и до 450 метара. Геоморфолошки феномени, флористичко богатство и разноврсност крашког рељефа са многим спелеолошким објектима чини овај кањон јединствен не само у Србији већ и у Европи.
 
Полазак у суботу, 25. августа у 6 часова са паркинга код општине Нови Београд. Иде се ауто-путем до Параћина и искључења за Зајечар. Долазак до Злота и Лазареве пећине предвиђен је око 9 часова. Следи припрема, паковање и улазак у сам кањон. Кањон је сув и пролази се коритом реке. Терен је стеновит и мора се опрезно ходати. Прва пауза је предвиђена код Лављих врата, следећа пауза у зависности од кретања групе је код Лазареве куле и кањона Микуљске реке, која нам је излазна тачка. Излазимо из кањона пре сумрака и постављамо шаторе поред извора Микуљске реке.
 
Недеља 26. август – устајање, паковање ствари и полазак путем преко Дубашнице и долазак до Лазареве пећине. Предвиђена је посета пећини и видиковцима у њеној околини као и куповина локалних производа. Уколико будемо имали среће можда нађемо и чувено кучајско-влашко злато.
 
Висинска разлика од око 450 м, дужина стазе кроз кањон први дан 16 км, други дан путем-планинарском стазом 14 км.
 
Полазак за Београд око 18 часова уз свраћање до села Криви Вир где је извор Црног Тимока – један од најлепших извора воде у Србији.
Долазак је предвиђен око 22 часа.
 
Учесници ове акције морају имати адекватну опрему, физичку и психичку припремљеност, искуство али и способност да се самим проласком кањона не угрозе многе заштићене животињске (Vipera ammodytes) и биљне врсте (Ramonda serbica). Са собом понети кабаницу, штапове, обућу која прекрива скочни зглоб, дуге ногавице, штапове, батеријску лампу, шатор, врећу за спавање и већу количину воде минимум 5 литара као и храну.
 
Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности Планинарског савеза Србије. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности.
 
ЦЕНА: 2000 динара
ВОДИЧ: Живота Лазаревић, 064 169 99 27
 
Пријава уз аконтацију од 1000 динара, четвртком од 19 до 20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31 на Црвеном крсту до попуне места. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.