Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Маја Језерце са својих 2694 метра нмв. је највиши врх масива Проклетија. Налази се на албанском делу Проклетија, уз саму границу са Црном Гором. Због непостојања путева, планинарских домова у самој близини врха, услед теже приступачности, као и апсолутне мистичне дивљине која окружује ову планину, планинари овај врх ређе посећују. Уз то, и само пењање врха захтева изузетну физичку припремљеност.  Зато Маја Језерце, због своје специфичности, напросто ужива култни статус међу планинарима.

На прилазима врху, по падинама и кулоарима, током већег дела године задржава се снег. Август и септембар су месеци када је планина сува, па успон бива релативно лакши и безбеднији.

Осим пењања на врх, планинари ће бити у прилици да доживе неописиву и јединствену природну лепоту, током целог пута ка врху. Планинска језера, горске очи, понирања река, нестварне долине и пропланци, погледи на горостасе Проклетија трајно ће се урезати у вама и учиниће да се заувек вежете за Проклетије.

Четвртак, 16. август – Полазак са паркинга Новобеоградске арене у бул. Зорана Ђинђића у 21:30.

Петак, 17. август – Долазак у Гусиње у јутарњим сатима, где ћемо направити паузу од 1 сат, за одмор и доручак. Идемо даље, ка оближњем Вусању (1000 мнв), где је почетак долине Ропојана и место одакле ћемо започети нашу акцију. Данашњи циљ биће нам долазак до долине језера (алб. Buni Jezerces) на 1800 мнв.

На самом почетку Ропојанске долине застаћемо код импресивног понора реке Грље, а након тога наставити ка напуштеној караули Застан, смештеној на великој ливади окруженој џиновима Проклетија, која у летњим месецима служи као катун локалним сточарима. До Застана требаће нам до 2 сата лаганог хода, углавном по равном терену. На половини ове деонице застаћемо на Савином оку, скривеном и прелепом горском језеру, које обликује већ поменута река Грља. На Застану ћемо одморити и прикупити снаге за кондиционо најтежи део ове деонице. Овде ћемо се опскрбити и водом, јер је неизвесно да ли у долини језера има воде. Потребно је напунити и понети 4-5 литара воде.

Чека нас 500м висинске разлике и oko 3 сата хода, већим делом козјом стазом кроз густу шуму. По изласку из шуме наићи ћемо на гранични камен Албаније и бивше СФРЈ и од тог тренутка наш пут настављамо територијом Албанијe, а недалеко од тог места почиње долина језера, коју чине шест кристално чистих ледничких језера. Код последњег и највећег језера поставићемо шаторе и сачекати ноћ у овом бајковитом пределу.

Субота, 18. август – Устајемо у 6 сати, пакујемо се и припремамо за успон. 

Полазимо ка врху у 7:00. Прва половина стазе води нас преко ледника, па до превоја након кога ћемо ући у кулоар, захтевнији део овог успона. Након кулоара излазимо на гребен, којим идемо све до самог врха. Оптимално време успона је 3 до 4 сата. Повратак је истом стазом. Долазак у долину језера је између 15-16 сати. Након одмора и паузе спуштамо се до карауле Застан а затим и у Ропојанску долину, где ће нас чекати возило. Одлазимо до планинарског дома Планинарског клуба „Раднички“ – „Бранко Котлајић“ у долини Грбаје, где ћемо преноћити.

Недеља, 19. август – Након устајања, имамо на избору неколико варијанти.

Извршићемо успон на неки од лакших врхова Грбајског дела Проклетија, вероватно Волушницу.

Ко жели може да уради трекинг божанственом долином Грбаје, одмори се у неком од етно-домаћинстава или пазари сир од локланих сточара.

Ко жели, имаће могућност успона на чувени врх Очњак (2185м). Успон на Очњак водиће планинарка „Радничког“ Мира Антић. Полазак за Београд око 13 сати. Долазак у Београд у 22:00.

ПРЕПОРУКА:

Планинарима који немају жељу да пењу Маја Језерце, препоручујем да натоваре шатор на леђа и проведу дан у долини језера. То је велика привилегија и нешто што ће се дуго памтити. Проклетије нису само пењање врхова, већ неисцрпна ризница лепоте.

ЦЕНА: 55 евра – у цену улази: превоз, организациони трошкови, храна и смештај возача, ноћење у планинарском дому Бранко Котлајић, цена издавања дозволе граничне полиције Црне Горе за боравак у Албанији.

ОПРЕМА: планинарске ципеле, шатор, врећа, подлога, обавезан шлем (могуће изнајмити у ПК „Раднички“), чеона лампа, вода.

ДОКУМЕНТА: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину, путно осигурање, пасош или лична карта.

Пријаве сваког четвртка од 19ч у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31.
У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.

Водичи:

Бојан Јелић 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Мира Антић  064/ 147-7427, antic.d.mira@gmail.com