Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Maja Jezerce sa svojih 2694 metra nmv. je najviši vrh masiva Prokletija. Nalazi se na albanskom delu Prokletija, uz samu granicu sa Crnom Gorom. Zbog nepostojanja puteva, planinarskih domova u samoj blizini vrha, usled teže pristupačnosti, kao i apsolutne mistične divljine koja okružuje ovu planinu, planinari ovaj vrh ređe posećuju. Uz to, i samo penjanje vrha zahteva izuzetnu fizičku pripremljenost.  Zato Maja Jezerce, zbog svoje specifičnosti, naprosto uživa kultni status među planinarima.

Na prilazima vrhu, po padinama i kuloarima, tokom većeg dela godine zadržava se sneg. Avgust i septembar su meseci kada je planina suva, pa uspon biva relativno lakši i bezbedniji.

Osim penjanja na vrh, planinari će biti u prilici da dožive neopisivu i jedinstvenu prirodnu lepotu, tokom celog puta ka vrhu. Planinska jezera, gorske oči, poniranja reka, nestvarne doline i proplanci, pogledi na gorostase Prokletija trajno će se urezati u vama i učiniće da se zauvek vežete za Prokletije.

Četvrtak, 16. avgust – Polazak sa parkinga Novobeogradske arene u bul. Zorana Đinđića u 21:30.

Petak, 17. avgust – Dolazak u Gusinje u jutarnjim satima, gde ćemo napraviti pauzu od 1 sat, za odmor i doručak. Idemo dalje, ka obližnjem Vusanju (1000 mnv), gde je početak doline Ropojana i mesto odakle ćemo započeti našu akciju. Današnji cilj biće nam dolazak do doline jezera (alb. Buni Jezerces) na 1800 mnv.

Na samom početku Ropojanske doline zastaćemo kod impresivnog ponora reke Grlje, a nakon toga nastaviti ka napuštenoj karauli Zastan, smeštenoj na velikoj livadi okruženoj džinovima Prokletija, koja u letnjim mesecima služi kao katun lokalnim stočarima. Do Zastana trebaće nam do 2 sata laganog hoda, uglavnom po ravnom terenu. Na polovini ove deonice zastaćemo na Savinom oku, skrivenom i prelepom gorskom jezeru, koje oblikuje već pomenuta reka Grlja. Na Zastanu ćemo odmoriti i prikupiti snage za kondiciono najteži deo ove deonice. Ovde ćemo se opskrbiti i vodom, jer je neizvesno da li u dolini jezera ima vode. Potrebno je napuniti i poneti 4-5 litara vode.

Čeka nas 500m visinske razlike i oko 3 sata hoda, većim delom kozjom stazom kroz gustu šumu. Po izlasku iz šume naići ćemo na granični kamen Albanije i bivše SFRJ i od tog trenutka naš put nastavljamo teritorijom Albanije, a nedaleko od tog mesta počinje dolina jezera, koju čine šest kristalno čistih ledničkih jezera. Kod poslednjeg i najvećeg jezera postavićemo šatore i sačekati noć u ovom bajkovitom predelu.

Subota, 18. avgust – Ustajemo u 6 sati, pakujemo se i pripremamo za uspon. 

Polazimo ka vrhu u 7:00. Prva polovina staze vodi nas preko lednika, pa do prevoja nakon koga ćemo ući u kuloar, zahtevniji deo ovog uspona. Nakon kuloara izlazimo na greben, kojim idemo sve do samog vrha. Optimalno vreme uspona je 3 do 4 sata. Povratak je istom stazom. Dolazak u dolinu jezera je između 15-16 sati. Nakon odmora i pauze spuštamo se do karaule Zastan a zatim i u Ropojansku dolinu, gde će nas čekati vozilo. Odlazimo do planinarskog doma Planinarskog kluba „Radnički“ – „Branko Kotlajić“ u dolini Grbaje, gde ćemo prenoćiti.

Nedelja, 19. avgust – Nakon ustajanja, imamo na izboru nekoliko varijanti.

Izvršićemo uspon na neki od lakših vrhova Grbajskog dela Prokletija, verovatno Volušnicu.

Ko želi može da uradi treking božanstvenom dolinom Grbaje, odmori se u nekom od etno-domaćinstava ili pazari sir od loklanih stočara.

Ko želi, imaće mogućnost uspona na čuveni vrh Očnjak (2185m). Uspon na Očnjak vodiće planinarka „Radničkog“ Mira Antić. Polazak za Beograd oko 13 sati. Dolazak u Beograd u 22:00.

PREPORUKA:

Planinarima koji nemaju želju da penju Maja Jezerce, preporučujem da natovare šator na leđa i provedu dan u dolini jezera. To je velika privilegija i nešto što će se dugo pamtiti. Prokletije nisu samo penjanje vrhova, već neiscrpna riznica lepote.

CENA: 55 evra – u cenu ulazi: prevoz, organizacioni troškovi, hrana i smeštaj vozača, noćenje u planinarskom domu Branko Kotlajić, cena izdavanja dozvole granične policije Crne Gore za boravak u Albaniji.

OPREMA: planinarske cipele, šator, vreća, podloga, obavezan šlem (moguće iznajmiti u PK „Radnički“), čeona lampa, voda.

DOKUMENTA: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu, putno osiguranje, pasoš ili lična karta.

Prijave svakog četvrtka od 19č u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31.
U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.

Vodiči:

Bojan Jelić 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Mira Antić  064/ 147-7427, antic.d.mira@gmail.com