Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ПОЛАЗАК у 6 часова са паркинга испред дома здравља „Шумице“ Устаничка 125ц. Потребно је доћи петнаестак минута раније како бисмо кренули на време. Путујемо ауто-путем до Ћуприје и даље ка Сењу и манастиру Раваница

Након посете Раваници возимо се до рударског насеља Сењски рудник – места одакле је почела индустријализација Србије. О његовом настанку, историји рударења и перспективи у будућности, сазнаћете више више од водича у Mузеју угљарства.

По обиласку знаменитости Сењског Рудника превозом одлазимо до наше полазне тачке и оног најлепшег дела – а то је пешачење кроз Јужни Кучај. Пролазимо кроз још једну од знаменитости Кучаја, а то је војни полигон „Пасуљанске ливаде“ који представља један од највећих полигона за артиљеријску обуку у Европи.

Пролазећи кроз чаробне пределе ове планине, на петом километру од почетка пешачења налази се меморијални споменик природе Мијајлова јама. Према легенди, име је добила по пастиру Мијајлу којег је ован гурнуо док је свирао на ивици јаме. Нестао је у понору, а вода је кажу, изнела његову фрулу негде код Сисевца. Јама се налази на западном ободу планине Јужни Кучај на надморској висини од 710 m. 

Километар даље (уз око 150 метара спуста) од Мијајлове јаме крије се још неафирмисани водопад Доњи Бигар. Налази се на југозападним ободима Јужног Кучаја. Извор потока који је саградио водопад је на 615 m надморске висине. Вода има велики проценат калцијума и магнезијум-карбоната чијим таложењем је настао не само водопад него и цео плато који је формиран између извора потока и водопада. Поток Доњи Бигар се за свој ток од око 1 km спушта до коте од 480 m надморске висине. Велика висинска разлика између извора и ушћа у већ формирану Јабланичку реку узрокује већи број мањих водопада и каскада.

Сисевац представља крајњу тачку наше акције и налази се на 6 километара од водопада Доњи Бигар стазом која води уз Јабланичку реку. Од водопада до Сисевца води више стаза па се у зависности од временских услова и жеља учесника акције може
искористити било која варијанта.

Тек по доласку у Сисевац схватићете какво благо крије Јужни Кучај. Сисевац представља право туристичко место са пуно
садржаја као што су: вештачко језеро са пуно цвећа, извор реке Црнице са пећином, старо рударско насеље са старим рударским окнима, базен са термоминералном водом температуре 36,6 степени, уређено излетиште, највећи рибњак у Србији за узгој пастрмке коју можете пробати у ресторану, прелепе природне целине као и други културно-историјски споменик на нашој акцији – манастир Сисојевац.

Дужина трасе износи око 13 километара и није технички/кондиционо захтевна, тако да је приступачна свим категоријама љубитеља природе.

У Београд стижемо до 22-30 h.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, штапови за пешачење; одећа слојевита, одговарајућа временским приликама. У ранцу увек треба имати заштиту од ветра или евентуалних падавина и пресвлаку. Ко жели касније у базен, нека понесе купаћи костим и пешкир.

ЦЕНА: 1.500 динара. За групу од 40 учесника, цена се умањује за 200 динара. Улазница за Музеј износи 200, а за базен 300 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба, четвртком у 19 часова, ул. Војводе Шупљикца 31.

ВОДИЧ: Ненад Царевић