Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

POLAZAK u 6 časova sa parkinga ispred doma zdravlja „Šumice“ Ustanička 125c. Potrebno je doći petnaestak minuta ranije kako bismo krenuli na vreme. Putujemo auto-putem do Ćuprije i dalje ka Senju i manastiru Ravanica

Nakon posete Ravanici vozimo se do rudarskog naselja Senjski rudnik – mesta odakle je počela industrijalizacija Srbije. O njegovom nastanku, istoriji rudarenja i perspektivi u budućnosti, saznaćete više više od vodiča u Muzeju ugljarstva.

Po obilasku znamenitosti Senjskog Rudnika prevozom odlazimo do naše polazne tačke i onog najlepšeg dela – a to je pešačenje kroz Južni Kučaj. Prolazimo kroz još jednu od znamenitosti Kučaja, a to je vojni poligon „Pasuljanske livade“ koji predstavlja jedan od najvećih poligona za artiljerijsku obuku u Evropi.

Prolazeći kroz čarobne predele ove planine, na petom kilometru od početka pešačenja nalazi se memorijalni spomenik prirode Mijajlova jama. Prema legendi, ime je dobila po pastiru Mijajlu kojeg je ovan gurnuo dok je svirao na ivici jame. Nestao je u ponoru, a voda je kažu, iznela njegovu frulu negde kod Sisevca. Jama se nalazi na zapadnom obodu planine Južni Kučaj na nadmorskoj visini od 710 m. 

Kilometar dalje (uz oko 150 metara spusta) od Mijajlove jame krije se još neafirmisani vodopad Donji Bigar. Nalazi se na jugozapadnim obodima Južnog Kučaja. Izvor potoka koji je sagradio vodopad je na 615 m nadmorske visine. Voda ima veliki procenat kalcijuma i magnezijum-karbonata čijim taloženjem je nastao ne samo vodopad nego i ceo plato koji je formiran između izvora potoka i vodopada. Potok Donji Bigar se za svoj tok od oko 1 km spušta do kote od 480 m nadmorske visine. Velika visinska razlika između izvora i ušća u već formiranu Jablaničku reku uzrokuje veći broj manjih vodopada i kaskada.

Sisevac predstavlja krajnju tačku naše akcije i nalazi se na 6 kilometara od vodopada Donji Bigar stazom koja vodi uz Jablaničku reku. Od vodopada do Sisevca vodi više staza pa se u zavisnosti od vremenskih uslova i želja učesnika akcije može
iskoristiti bilo koja varijanta.

Tek po dolasku u Sisevac shvatićete kakvo blago krije Južni Kučaj. Sisevac predstavlja pravo turističko mesto sa puno
sadržaja kao što su: veštačko jezero sa puno cveća, izvor reke Crnice sa pećinom, staro rudarsko naselje sa starim rudarskim oknima, bazen sa termomineralnom vodom temperature 36,6 stepeni, uređeno izletište, najveći ribnjak u Srbiji za uzgoj pastrmke koju možete probati u restoranu, prelepe prirodne celine kao i drugi kulturno-istorijski spomenik na našoj akciji – manastir Sisojevac.

Dužina trase iznosi oko 13 kilometara i nije tehnički/kondiciono zahtevna, tako da je pristupačna svim kategorijama ljubitelja prirode.

U Beograd stižemo do 22-30 h.

OPREMA: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom za usput, štapovi za pešačenje; odeća slojevita, odgovarajuća vremenskim prilikama. U rancu uvek treba imati zaštitu od vetra ili eventualnih padavina i presvlaku. Ko želi kasnije u bazen, neka ponese kupaći kostim i peškir.

CENA: 1.500 dinara. Za grupu od 40 učesnika, cena se umanjuje za 200 dinara. Ulaznica za Muzej iznosi 200, a za bazen 300 dinara.

PRIJAVLJIVANJE i informacije na sastancima Kluba, četvrtkom u 19 časova, ul. Vojvode Šupljikca 31.

VODIČ: Nenad Carević