Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Планина Мироч, наслоњена на обале великог Дунава, налази се у источној Србији и припада Карпатским планинама. Део је Националног парка Ђердап, који је један од бисера природе Србије. Попећемо се на Мали Штрбац, други врх по висини на Мирочу, одакле је јединствен поглед на Ђердапску клисуру и тзв. Велики Казан Дунава. Одатле се лепо види и румунска страна обале, као и у стени исклесан лик Децебала- последњег краља Дакије.

Посетићемо Лепенски вир, светски познато археолошко налазиште, где су нађени трагови живота из времена средњег и младог каменог доба. Становници Лепенског вира били су рибари, касније и сточари. Једно од најстаријих урбаних насеља на свету, значајно је и по својој оригиналној уметности.

„Капетан Мишин брег“- Еко-етно комплекс, у самом срцу Ђердапске клисуре, налази се на око 6 км од Доњег Милановца. Са узвишења се пружа леп поглед на Дунав, ту је и галерија на отвореном „Човек, дрво, вода“- збирка скулптура од дрвета и камена. Ту ћемо ручати и имати радионицу на отвореном. Деца ће израђивати риболике и човеколике скулптуре, налик онима које су у праисторији израђивали људи у Лепенском виру.

 

Фото: Википедија/Mazbln

План пута:

– Полазак је у 6 часова ујутро, са паркинга испред Арене, Булевар Зорана Ђинђићa (северна страна Арене)
– Путујемо ка Пожаревцу, а онда ка Голупцу и Лепенском виру, где бисмо требали да стигнемо око 10 часова. Следи посета археолошком налазишту, одмор и доручак – 1 сат и 30 минута.
– Одлазимо аутобусом ка Голом брду – 277м, где бисмо требали да будемо до 13 часова, одакле полазимо ка Малом Штрпцу (626м) – пешачимо око 4,5 км. Стаза иде делом кроз шуму, а онда излази на гребен, одакле је сликовит поглед на Дунав. Повратак назад истом стазом ка Дебелом брду где нас чека аутобус, који ће нас превести до Капетан Мишиног брега, где стижемо око 17 -17.30 часова. Планирано задржавање (ручак и радионица за децу) у етно компексу је око 2 часа.

-Полазак ка Београду је планиран за 19 – 19.30, а због дужине путовања стижемо око 23 – 23.30.

ОПРЕМА : У складу са временом, доњи део тренерке, или хеланке за девојчице…гојзерице или дубље патике, мали ранац са водом и ужином, резервном мајицом и чарапама. Заштита од сунца.

ЦЕНА:  2600 динара за децу, за одрасле 2900 динара, а у њу је укључено:

– улазница за Национални парк Ђердап, 150 динара по особи, деца до 7 година не плаћају улазницу.
– улазница у археол. налазиште Лепенски вир: деца – 250 динара, одрасли – 350 динара
– ручак у етно домаћинству – 500 динара деца, одрасли – 700 динара, ко неће ручак, цена се умањује за тај износ.
– трошкови превоза…

Обавезна аконтација 2000 динара.

Пријаве до 16.08. 2018. телефоном, или на састанку у нашем клубу: четвртак – 19 часова – ПК “Раднички”, Војводе Шупљикца 31.

ВОДИЧ: Јагода Новески, тел: 060 751 32 97

Идемо у овај сликовити крај наше земље да планинаримо на планини која је дом чувене виле Равијојле… да учимо о нашим далеким прецима, становницима Лепенског вира, да се дивимо Дунаву, реци уз коју су наши преци били зачетници цивилизације, да будемо уметници и израђујемо риболике скулптуре које ћемо понети кући и сећати се, када их погледамо, овог мало удаљенијег краја наше Србије, који би по значају и лепоти требало да буде познатији и посећенији.