Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Planina Miroč, naslonjena na obale velikog Dunava, nalazi se u istočnoj Srbiji i pripada Karpatskim planinama. Deo je Nacionalnog parka Đerdap, koji je jedan od bisera prirode Srbije. Popećemo se na Mali Štrbac, drugi vrh po visini na Miroču, odakle je jedinstven pogled na Đerdapsku klisuru i tzv. Veliki Kazan Dunava. Odatle se lepo vidi i rumunska strana obale, kao i u steni isklesan lik Decebala- poslednjeg kralja Dakije.

Posetićemo Lepenski vir, svetski poznato arheološko nalazište, gde su nađeni tragovi života iz vremena srednjeg i mladog kamenog doba. Stanovnici Lepenskog vira bili su ribari, kasnije i stočari. Jedno od najstarijih urbanih naselja na svetu, značajno je i po svojoj originalnoj umetnosti.

„Kapetan Mišin breg“- Eko-etno kompleks, u samom srcu Đerdapske klisure, nalazi se na oko 6 km od Donjeg Milanovca. Sa uzvišenja se pruža lep pogled na Dunav, tu je i galerija na otvorenom „Čovek, drvo, voda“- zbirka skulptura od drveta i kamena. Tu ćemo ručati i imati radionicu na otvorenom. Deca će izrađivati ribolike i čovekolike skulpture, nalik onima koje su u praistoriji izrađivali ljudi u Lepenskom viru.

 

Foto: Vikipedija/Mazbln

Plan puta:

– Polazak je u 6 časova ujutro, sa parkinga ispred Arene, Bulevar Zorana Đinđića (severna strana Arene)
– Putujemo ka Požarevcu, a onda ka Golupcu i Lepenskom viru, gde bismo trebali da stignemo oko 10 časova. Sledi poseta arheološkom nalazištu, odmor i doručak – 1 sat i 30 minuta.
– Odlazimo autobusom ka Golom brdu – 277m, gde bismo trebali da budemo do 13 časova, odakle polazimo ka Malom Štrpcu (626m) – pešačimo oko 4,5 km. Staza ide delom kroz šumu, a onda izlazi na greben, odakle je slikovit pogled na Dunav. Povratak nazad istom stazom ka Debelom brdu gde nas čeka autobus, koji će nas prevesti do Kapetan Mišinog brega, gde stižemo oko 17 -17.30 časova. Planirano zadržavanje (ručak i radionica za decu) u etno kompeksu je oko 2 časa.

-Polazak ka Beogradu je planiran za 19 – 19.30, a zbog dužine putovanja stižemo oko 23 – 23.30.

OPREMA : U skladu sa vremenom, donji deo trenerke, ili helanke za devojčice…gojzerice ili dublje patike, mali ranac sa vodom i užinom, rezervnom majicom i čarapama. Zaštita od sunca.

CENA:  2600 dinara za decu, za odrasle 2900 dinara, a u nju je uključeno:

– ulaznica za Nacionalni park Đerdap, 150 dinara po osobi, deca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu.
– ulaznica u arheol. nalazište Lepenski vir: deca – 250 dinara, odrasli – 350 dinara
– ručak u etno domaćinstvu – 500 dinara deca, odrasli – 700 dinara, ko neće ručak, cena se umanjuje za taj iznos.
– troškovi prevoza…

Obavezna akontacija 2000 dinara.

Prijave do 16.08. 2018. telefonom, ili na sastanku u našem klubu: četvrtak – 19 časova – PK “Radnički”, Vojvode Šupljikca 31.

VODIČ: Jagoda Noveski, tel: 060 751 32 97

Idemo u ovaj slikoviti kraj naše zemlje da planinarimo na planini koja je dom čuvene vile Ravijojle… da učimo o našim dalekim precima, stanovnicima Lepenskog vira, da se divimo Dunavu, reci uz koju su naši preci bili začetnici civilizacije, da budemo umetnici i izrađujemo ribolike skulpture koje ćemo poneti kući i sećati se, kada ih pogledamo, ovog malo udaljenijeg kraja naše Srbije, koji bi po značaju i lepoti trebalo da bude poznatiji i posećeniji.