Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Čovek spozna sebe kad spozna svoje granice…
Ukoliko ste spremni za avanturu pođite u jedan od najneprohodnijih kanjona da ga osvojite, a sebe pobedite…
 

Svako ko prođe kroz Lazarev kanjon, shvatiće njegovu neopisivu lepotu koju čine Lavlja vrata, Lazareva kula, brojne pećine, reke Mikulj, Demizlok i Vej. Impozantnih je dimenzija sa tesno sklopljenim liticama koje dostižu visinu i do 450 metara. Geomorfološki fenomeni, florističko bogatstvo i raznovrsnost kraškog reljefa sa mnogim speleološkim objektima čini ovaj kanjon jedinstven ne samo u Srbiji već i u Evropi.
 
Polazak u subotu, 25. avgusta u 6 časova sa parkinga kod opštine Novi Beograd. Ide se auto-putem do Paraćina i isključenja za Zaječar. Dolazak do Zlota i Lazareve pećine predviđen je oko 9 časova. Sledi priprema, pakovanje i ulazak u sam kanjon. Kanjon je suv i prolazi se koritom reke. Teren je stenovit i mora se oprezno hodati. Prva pauza je predviđena kod Lavljih vrata, sledeća pauza u zavisnosti od kretanja grupe je kod Lazareve kule i kanjona Mikuljske reke, koja nam je izlazna tačka. Izlazimo iz kanjona pre sumraka i postavljamo šatore pored izvora Mikuljske reke.
 
Nedelja 26. avgust – ustajanje, pakovanje stvari i polazak putem preko Dubašnice i dolazak do Lazareve pećine. Predviđena je poseta pećini i vidikovcima u njenoj okolini kao i kupovina lokalnih proizvoda. Ukoliko budemo imali sreće možda nađemo i čuveno kučajsko-vlaško zlato.
 
Visinska razlika od oko 450 m, dužina staze kroz kanjon prvi dan 16 km, drugi dan putem-planinarskom stazom 14 km.
 
Polazak za Beograd oko 18 časova uz svraćanje do sela Krivi Vir gde je izvor Crnog Timoka – jedan od najlepših izvora vode u Srbiji.
Dolazak je predviđen oko 22 časa.
 
Učesnici ove akcije moraju imati adekvatnu opremu, fizičku i psihičku pripremljenost, iskustvo ali i sposobnost da se samim prolaskom kanjona ne ugroze mnoge zaštićene životinjske (Vipera ammodytes) i biljne vrste (Ramonda serbica). Sa sobom poneti kabanicu, štapove, obuću koja prekriva skočni zglob, duge nogavice, štapove, baterijsku lampu, šator, vreću za spavanje i veću količinu vode minimum 5 litara kao i hranu.
 
Učesnici idu na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srbije. Organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 
CENA: 2000 dinara
VODIČ: Života Lazarević, 064 169 99 27
 
Prijava uz akontaciju od 1000 dinara, četvrtkom od 19 do 20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31 na Crvenom krstu do popune mesta. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.