Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Полазак у 06:00 са паркинга испред општине Нови Београд (доћи 15 минута раније). Путовање према планираној маршрути: Београд – Параћин – Бољевац – Боговина – Подгорац – Злот. Успутна пауза. Долазак у село Злот очекује се око 10 часова.

Успон ка планини Малиник. Излазак на видиковац Гаура фрђи фунд и уживање у сва четири крака Лазаревог кањона. Излазак на један од кракова, Ковеј, који гради највише литице у Лазаревом кањону. Потом, одлазак до Злотског врела и Лазареве пећине, видиковца Совина глава (уколико будемо имали времена, свратићемо у село Криви Вир и видети извор Црног Тимока).

Полази се за Београд у 17:00, а очекује се да ћемо се вратити у 22:30, уз једну успутну паузу,

 

Лазарев кањон код села Злот у близини Бора један је од најлепших кањона и споменик природе под заштитом државе. Представља источни део масива Кучаја и налази се на 250км од Београда.
Из самог места Злот крећемо на успон ка планини Малиник до видиковца Гаура фрђи фунд. До врха нас води макадамски пут, а дужина стазе је око 10 км са висинском разликом од 500м (правићемо успутне краће паузе ради одмора и фотографисања).
Излазак на видиковац планиран је око 13 часова где ћемо поново направити паузу на врху ради фотографисања и уживања у погледу на сва четири крака Лазаревог кањона: Веј, Демизлок, Микуљ и Ковеј.
Сићи ћемо истом стазом до ливада на Ковеју где постоји извор пијаће воде и где ћемо се такође зауставити јер Ковеј гради највише литице у Лазаревом кањону (375 м) и ту је низ фасцинантних видиковаца.
Повратак до комбија планиран је око 15 часова, а затим одлазимо до Злотског врела и Лазареве пећине. Посета пећини је предвиђена у сарадњи са ТО Бор и цена улазнице је 200 динара (плаћа се на лицу места).
После посете Лазареве Пећине крећемо на видиковац Совина глава под Корњетом у непосредној близини пећине Верњикица.
Полазак за Београд планиран је за 17 часова.   Уколико буде времена свраћамо у село Криви Вир да видимо извор Црног Тимока (опционо пауза код Грзе).
Долазак у Београд до 22:30.

Пријава на акцију:

Четвртком од 19:00 у просторијама ПК Раднички (ул. Војводе Шупљикца бр. 31)  код Биљане Лукић.

Напомена:

Цена улазнице за Лазареву пећину је 200,00 дин (ко жели да је види, а штета би било не видети је јер је прелепа)
Постоји могућност куповине производа од мештана (димљени качкаваљ и мед).
Аконтација у износу од 1.000,00 дин је обавезна. У случају одустајања од излета, неопходно је наћи замену јер се упаћена аконтација не враћа.
Понети планинарску књижицу са плаћеном чанарином за текућу годину.
На акцији свако учествује на властиту одговорност у складу са Правилником о безбедности ПСС.