Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Polazak u 06:00 sa parkinga ispred opštine Novi Beograd (doći 15 minuta ranije). Putovanje prema planiranoj maršruti: Beograd – Paraćin – Boljevac – Bogovina – Podgorac – Zlot. Usputna pauza. Dolazak u selo Zlot očekuje se oko 10 časova.

Uspon ka planini Malinik. Izlazak na vidikovac Gaura frđi fund i uživanje u sva četiri kraka Lazarevog kanjona. Izlazak na jedan od krakova, Kovej, koji gradi najviše litice u Lazarevom kanjonu. Potom, odlazak do Zlotskog vrela i Lazareve pećine, vidikovca Sovina glava (ukoliko budemo imali vremena, svratićemo u selo Krivi Vir i videti izvor Crnog Timoka).

Polazi se za Beograd u 17:00, a očekuje se da ćemo se vratiti u 22:30, uz jednu usputnu pauzu,

 

Lazarev kanjon kod sela Zlot u blizini Bora jedan je od najlepših kanjona i spomenik prirode pod zaštitom države. Predstavlja istočni deo masiva Kučaja i nalazi se na 250km od Beograda.
Iz samog mesta Zlot krećemo na uspon ka planini Malinik do vidikovca Gaura frđi fund. Do vrha nas vodi makadamski put, a dužina staze je oko 10 km sa visinskom razlikom od 500m (pravićemo usputne kraće pauze radi odmora i fotografisanja).
Izlazak na vidikovac planiran je oko 13 časova gde ćemo ponovo napraviti pauzu na vrhu radi fotografisanja i uživanja u pogledu na sva četiri kraka Lazarevog kanjona: Vej, Demizlok, Mikulj i Kovej.
Sići ćemo istom stazom do livada na Koveju gde postoji izvor pijaće vode i gde ćemo se takođe zaustaviti jer Kovej gradi najviše litice u Lazarevom kanjonu (375 m) i tu je niz fascinantnih vidikovaca.
Povratak do kombija planiran je oko 15 časova, a zatim odlazimo do Zlotskog vrela i Lazareve pećine. Poseta pećini je predviđena u saradnji sa TO Bor i cena ulaznice je 200 dinara (plaća se na licu mesta).
Posle posete Lazareve Pećine krećemo na vidikovac Sovina glava pod Kornjetom u neposrednoj blizini pećine Vernjikica.
Polazak za Beograd planiran je za 17 časova.   Ukoliko bude vremena svraćamo u selo Krivi Vir da vidimo izvor Crnog Timoka (opciono pauza kod Grze).
Dolazak u Beograd do 22:30.

Prijava na akciju:

Četvrtkom od 19:00 u prostorijama PK Radnički (ul. Vojvode Šupljikca br. 31)  kod Biljane Lukić.

Napomena:

Cena ulaznice za Lazarevu pećinu je 200,00 din (ko želi da je vidi, a šteta bi bilo ne videti je jer je prelepa)
Postoji mogućnost kupovine proizvoda od meštana (dimljeni kačkavalj i med).
Akontacija u iznosu od 1.000,00 din je obavezna. U slučaju odustajanja od izleta, neophodno je naći zamenu jer se upaćena akontacija ne vraća.
Poneti planinarsku knjižicu sa plaćenom čanarinom za tekuću godinu.
Na akciji svako učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS.